Suroviny
- sůl 1 špetka
- bílý pepř 1 špetka
- kuřecí srdíčka 500 g
- muškátový květ 1 špetka
- máslo 250 g
- divoké koření
- kořenová zelenina
- medvědí česnek
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bylinky
- rohlík 2 kus
- veka 8 plátků
- vejce 4 ks
- polévkové koření 1 špetka
- bílé víno 50 ml
- smetana ke šlehání 50 ml
- opečené tousty 1 balení
- lístky bazalky 1 hrst
- salát frisée 1 ks
- pažitka 1 svazek
Postup přípravy
- Očištěná a odblaněná srdíčka vařte s divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý černý pepř), kořenovou zeleninou, česnekem (i odkrojky medvědího) a bylinkami, až jsou úplně měkká (asi 30 minut - musí se úplně rozmáčknout)
- Zatímco se srdíčka vaří, připravte si česnekové máslo. Změklé máslo promíchejte s rozetřeným česnekem, solí, najemno pokrájeným medvědím česnekem, jemně pokrájenou půlky šalotky, trochou polévkového koření a pepřem.
- Pečivo na nádivku nakrájejte na malinké kostičky, okořeňte polévkovým kořením, muškátovým květem, osolte, přidejte najemno pokrájenou hladkolistou petrželku, 4 žloutky a přilijte víno. Promíchejte a vzniklou hmotu přidejte k pevnému sněhu z bílků. Na závěr přimíchejte smetanu .
- Srdíčka nechte okapat. Do šnečí ulity dejte česnekové máslo, srdíčko, znovu ochucené máslo a uzavřete nádivkou. Na pekáč vysypaný solí klaďte ulity tak, aby byly otvorem nahoru (aby máslo nevyteklo a náplň se dobře zapekla) a pečte v troubě předehříté na 150°C 10 až 15 minut. Podávejte s teplým toustem, na lůžku ze salátových lístků.
- Když nemáte ulity, nevadí. Do menší gratinovací misky dejte ochucené máslo, srdíčka, navrch nádivku a gratinujte.