Suroviny
- šneci 24 ks
- máslo 6 lžic
- žloutek 2 ks
- žemle 3 ks
- sardelové řezy 2 ks
- smetana 3 lžíce
- zeleninový vývar 1 l
- bílý pepř (mletý) 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
- petrželka (čerstvá) 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 špetka
Šneky však hospodyně dělávaly i během roku; hlavní sezona, kdy je děti chodily sbírat a pak prodávat na trzích, bývala v dubnu a květnu. Následující recept je neodmyslitelně spjat s pražskou restaurací U Vladařů.
Postup přípravy
- Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek.
- Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru.
- Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel. Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C.