Šneci se sardelovou nádivkou podle Vintage Kitchen
Zdroj: Vintage Kitchen
Šneci se sardelovou nádivkou podle Vintage Kitchen
Zdroj:
Vintage Kitchen
Středomořské vykopávky přivedly některé archeology k teorii, že šneci patřili mezi první chovaná zvířata na maso. Ve středověku chovali hlemýždě mniši v klášterech. Církev je zařadila mezi postní jídla, lidé všech vrstev je tak hojně jedli a zpravidla i sami sbírali ve volné přírodě. Nadívané šneky sardelkami uvádí ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová a není se čemu divit, že vánočním stolům dominují už dvě stě let.
Postup přípravy
-
Šneky očistěte, opláchněte a povařte 10 minut v osolené vodě. Uvařené šneky slijte do cedníku, zchlaďte studenou vodou a pomocí jehlice je vyndejte z ulit. Odřízněte hlavičky a černé části na hřbetu, které vypadají jako ocásky. Nohy hlemýžďů zasypejte solí, promněte a poté opláchněte pod tekoucí vodou. Postup opakujte, dokud maso nepustí veškerý sliz.
-
Nožičky zalijte vývarem s vínem, přidejte bobkový list a vařte přibližně 3 hodiny doměkka. Mezitím vyvařte 20 minut ulity ve vodě. Důkladně je vyčistěte kartáčkem zevnitř i zvenku a znovu povařte ve vodě. Řádně vyvařené ulity nechte zchladnout a vysušit.
-
Ančovičky rozmačkejte vidličkou a utřete je s máslem. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí. Šalotku oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte k ančovičkám s citronovou kůrou, muškátovým květem, sušenou i čerstvou majoránkou a strouhankou. Důkladně promíchejte.
-
Do každé ulity vlijte kávovou lžičku vývaru ze šneků, vložte kousek nádivky, na ni umístěte jednu nohu šneka, zakryjte nádivkou a položte ulitu otvorem nahoru do zapékací mísy. Stejným způsobem naplňte všechny ulity.
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Ulity podlijte šnečím vývarem a pečte v předehřáté troubě přibližně 10 minut. Podávejte samotné nebo s čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Šneky si můžete nasbírat v přírodě, ideálně po dešti ke konci jara. Umístěte je do dřevěné bedničky, zakryjte prodyšným víkem nebo pletivem a nechte je 4–5 dní čistit (hladovět). Jakmile šneci přejdou do spánkového režimu, což poznáte tak, že se zavíčkují a přestanou se hýbat, můžete je tepelně upravit.
Šneci se sardelovou nádivkou podle Vintage Kitchen
Zdroj: Vintage Kitchen
Šneci se sardelovou nádivkou podle Vintage Kitchen
Zdroj:
Vintage Kitchen
Vyzkoušejte také šneky po staročesku s křenem a jablky podle návodného videoreceptu