Šneci se sardelovou nádivkou podle Vintage Kitchen

Moje hodnocení
1x

Středomořské vykopávky přivedly některé archeology k teorii, že šneci patřili mezi první chovaná zvířata na maso. Ve středověku chovali hlemýždě mniši v klášterech. Církev je zařadila mezi postní jídla, lidé všech vrstev je tak hojně jedli a zpravidla i sami sbírali ve volné přírodě. Nadívané šneky sardelkami uvádí ve své kuchařce Magdalena Dobromila Rettigová a není se čemu divit, že vánočním stolům dominují už dvě stě let.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Šneky očistěte, opláchněte a povařte 10 minut v osolené vodě. Uvařené šneky slijte do cedníku, zchlaďte studenou vodou a pomocí jehlice je vyndejte z ulit. Odřízněte hlavičky a černé části na hřbetu, které vypadají jako ocásky. Nohy hlemýžďů zasypejte solí, promněte a poté opláchněte pod tekoucí vodou. Postup opakujte, dokud maso nepustí veškerý sliz.
  2. Nožičky zalijte vývarem s vínem, přidejte bobkový list a vařte přibližně 3 hodiny doměkka. Mezitím vyvařte 20 minut ulity ve vodě. Důkladně je vyčistěte kartáčkem zevnitř i zvenku a znovu povařte ve vodě. Řádně vyvařené ulity nechte zchladnout a vysušit.
  3. Ančovičky rozmačkejte vidličkou a utřete je s máslem. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí. Šalotku oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte k ančovičkám s citronovou kůrou, muškátovým květem, sušenou i čerstvou majoránkou a strouhankou. Důkladně promíchejte.
  4. Do každé ulity vlijte kávovou lžičku vývaru ze šneků, vložte kousek nádivky, na ni umístěte jednu nohu šneka, zakryjte nádivkou a položte ulitu otvorem nahoru do zapékací mísy. Stejným způsobem naplňte všechny ulity.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Ulity podlijte šnečím vývarem a pečte v předehřáté troubě přibližně 10 minut. Podávejte samotné nebo s čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Šneky si můžete nasbírat v přírodě, ideálně po dešti ke konci jara. Umístěte je do dřevěné bedničky, zakryjte prodyšným víkem nebo pletivem a nechte je 4–5 dní čistit (hladovět). Jakmile šneci přejdou do spánkového režimu, což poznáte tak, že se zavíčkují a přestanou se hýbat, můžete je tepelně upravit.

Vyzkoušejte také šneky po staročesku s křenem a jablky podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty