I nadšení houbaři v lese často přehlížejí dřevokazné houby, tedy ty, které vyrůstají přímo z kmenů či větví stromů. Bývají půvabné, dokonce krásné na pohled, ale nejsme si vždy jisti jejich jedlostí. Mnohé z nich jsou ale nejen jedlé a výtečné, ale vyznačují se přímo famózními benefity pro naše zdraví – a navíc pro ně ani nemusíme vyrážet do lesa!
Houby budoucnosti – hlíva i shiitake jsou výtečné, zdravé a můžete je pěstovat doma nebo se pro ně stavit v obchodě
Na pomoc totiž přichází fakt, že mnohé dřevokazné houby se dají snadno pěstovat, a to jak v domácích, tak průmyslových podmínkách. A není to záležitost novodobá, některé dnes proslulé houby dokázali pěstovat už staří Číňané, Japonci i ti přísloveční staří Římané. Mluvíme především o hlívě ústřičné a houževnatci jedlém, tedy houbě shiitake (šiitaké). Už tedy starověké národy měly z osobní zkušenosti povědomí o příznivých zdravotních účincích těchto hub, a dokonce z nich i připravovali léčiva.
Na houby s nákupním košíkem
Ale v něčem jsme už dnes mnohem dál – můžeme je totiž velice snadno „nasbírat“ prakticky v každém supermarketu. Zejména hlíva ústřičná se stala celkem běžnou součástí nákupního košíku a i (po právu) stejně běžnou náhradou za maso v různých dušených jídlech či gulášové polévce. Její kulinární možnosti jdou ovšem mnohem dál, jak se můžete přesvědčit v mnoha receptech i na našem webu. Za vyzkoušení určitě stojí i hlíva královská, která je velmi masitá a ve vegetariánských pokrmech snadno nahradí maso.
Obliba potravinových doplňků a léčivých přípravků z hlívy je dána jejím obsahem beta glukanů, vitaminů, mastných kyselin, vlákniny, sterolů, proteinů a stopových prvků, například železa, jódu, selenu, draslíku… to vše má příznivý vliv na náš imunitní systém, peristaltiku střev a umí podpořit boj organizmu se stárnutím.
Vyzkoušejte třeba výbornou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Tajemná houba shiitake
Gloriolou tajemna je tak trochu obestřena další houbová hvězda, shiitake. Lahodná chuť, výrazné aroma a mnoho zdraví prospěšných účinků z ní dokonce učinily i předmět „houbových válek“, kdy si sběrači chránili svá výsostná území i se zbraní v ruce… Ale není to potřeba, protože i shiitake se dá úspěšně pěstovat, a tak se dostává na trh mnohem snáze a je poměrně snadno dostupná. (Jen pro zajímavost, z jednoho pěstebního bloku můžete získat až 2 kg hub).
Její název je přejat z japonštiny, kdy šii je strom kaštanovec, na němž houževnatec s oblibou roste. V našich podmínkách jsou to i kaštany, duby, javory, buky či habry. Shiitake je cenná zejména pro svůj obsah polysacharidů, aminokyselin, zinku, vitaminů skupiny B a vitaminu D. Výčet zdravotních vlivů je pak téměř nekonečný, spokojme se alespoň s prokázanými účinky na posílení imunity, získání energie, podpoře činnosti důležitých orgánů, a dokonce i s protirakovinnými účinky. V kuchyních, zejména orientálních, je zcela nepostradatelná. V lese ji najdeme vzácně, ale pěstovaná shiitake se dostává na trh běžně jak čerstvá, tak sušená. Měli bychom toho využívat co nejvíc nejen pro její zdravotní benefity, ale i skvělou chuť.
Inspirujte se vybranými recepty s houbou shiitake
Hlíva ústřičná a shiitake jsou bezesporu perlami v koruně jedlých dřevokazných hub, ale zapomínat bychom neměli ani na ty ostatní, které se dnes ve značné míře pěstují a dodávají na trh. Kromě oblíbených žampionů jsou to třeba i půvabné houbičky enoki, nádherná hlíva máčková neboli královská nebo okouzlující hlíva růžová, majestátní korálovec i některé další. S tím, jak se povědomost o jejich zdravotních přínosech i takřka nekonečných chuťových možnostech stále rozšiřuje, je také stále oprávněnější jejich přídomek: tohle jsou opravdu houby budoucnosti!
Zdroj: časopis Prima FRESH
Vyzkoušejte také syté kuře s hlívou ústřičnou podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Syté kuře s hlívou a slaninou pečené na pivu