Inna Valoušková

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Moje hodnocení
4x

Celé pečené kuře si mnozí spojují právě s víkendem. Je dostatek času na jeho přípravu a člověk si při vaření může opravdu vyhrát! Tak co to bude tentokrát? Vyzkoušíte kuře z jednoho hrnce, které se peče na zelenině, takže se všechny chutě krásně propojí? Za nás velká dobrota!

6 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Veškerou zeleninu, kromě česneku, omyjte, očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče.
  2. Přidejte pár lístků šalvěje, půl palice česneku (nožem rozřízněte napůl) a půlku citronu.
  3. Vše osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
  4. Kuře omyjte a osušte. Celé kuře osolte zvenku i zevnitř. Dovnitř kuřete dejte půlku citronu, půlku česneku, pár lístků šalvěje a 20 g másla.
  5. Prsty zajeďte pod kůži na prsou, tak se vám vytvoří kapsy, které naplníte kousky másla a lístky šalvěje. Kuře na povrchu potřete změklým máslem a pokapejte olivovým olejem.
  6. Dejte do pekáče na připravenou zeleninu a vložte do předehřáté trouby na 200 °C, po 10 minutách troubu ztlumte na 175 °C a pečte podle toho, jak je velké kuře.
  7. Počítejte, že kuře o váze 1 kg pečete 50 minut. Po upečení kuře nechte chvilku odpočinout a poté naporcujte. Podávejte přímo z hrnce.

Další recepty na víkendové kuře najdete v našem speciálu!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty