Suroviny
- tofu (okapané extra pevné ) 500 g
- sójová omáčka (s nízkým obsahem sodíku) 80 ml
- sezamový olej (tmavý ) 3 lžíce
- rýžový ocet (nebo sherry ocet) 2 lžíce
- zázvor (čerstvý, oloupaný a nastrouhaný) 5cm kousek
- česnek (nadrobno nakrájený) 2 stroužky
- zelené fazolky (očištěné) 375 g
- shiitake (očištěné a rozpůlené) 250 g
Arašídová omáčka
- arašídové máslo 115 g (6 lžic)
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 4 lžíce
- rýžový ocet 4 lžíce
- voda (horká ) 60 ml
Postup přípravy
- Na talíř dejte 3 papírové utěrky a na ně položte tofu. Na tofu dejte další 3 papírové utěrky a další talíř. Horní talíř pak zatižte nějakým těžkým předmětem, například hrncem. Nechte tofu 5 minut odležet. Vyměňte papírové utěrky a celý postup ještě jednou opakujte. Po odstranění přebytečné vlhkosti tofu zkaramelizuje v marinádě. Nakrájejte ho na 2 cm velké kostičky.
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, ocet, zázvor a česnek. Přidejte tofu, zelené fazolové lusky a houby a všechny přísady důkladně promíchejte. Nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě a několikrát promíchejte.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na pečicí plech dejte alobal. Rozprostřete na něj tofu, zelené fazolové lusky a houby do jedné vrstvy a pečte zhruba 30 minut. Zhruba v polovině pečení promíchejte. Pečte, dokud tofu na okrajích nezkaramelizuje a zelenina nezměkne, ale stále si bude udržovat svůj tvar a konzistenci.
- Zatímco se peče tofu a zelenina, připravte arašídovou omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, sezamový olej a ocet. Přidejte horkou vodu a míchejte, dokud omáčka nebude hladká a krémová.
- Rozdělte tofu na 4 talíře a podávejte s arašídovou omáčkou.
Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou Zdroj: Rychlé večeře pro školáky