Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou
Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou
Zdroj:
Rychlé večeře pro školáky
Toto je jednoduchý recept ve stylu „smíchej a upeč“, který se peče v troubě na jednom plechu, takže úklid je otázkou chvilky. Krémová arašídová omáčka bude chutnat dětem i dospělým a její příprava je velmi snadná. Stačí smíchat pár přísad a není k tomu zapotřebí sporák ani mixér. Podávejte toto jídlo s hnědou rýží nebo ho smíchejte s nudlemi udon.
Postup přípravy
-
Na talíř dejte 3 papírové utěrky a na ně položte tofu. Na tofu dejte další 3 papírové utěrky a další talíř. Horní talíř pak zatižte nějakým těžkým předmětem, například hrncem. Nechte tofu 5 minut odležet. Vyměňte papírové utěrky a celý postup ještě jednou opakujte. Po odstranění přebytečné vlhkosti tofu zkaramelizuje v marinádě. Nakrájejte ho na 2 cm velké kostičky.
-
Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, ocet, zázvor a česnek. Přidejte tofu, zelené fazolové lusky a houby a všechny přísady důkladně promíchejte. Nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě a několikrát promíchejte.
-
Předehřejte troubu na 200 °C. Na pečicí plech dejte alobal. Rozprostřete na něj tofu, zelené fazolové lusky a houby do jedné vrstvy a pečte zhruba 30 minut. Zhruba v polovině pečení promíchejte. Pečte, dokud tofu na okrajích nezkaramelizuje a zelenina nezměkne, ale stále si bude udržovat svůj tvar a konzistenci.
-
Zatímco se peče tofu a zelenina, připravte arašídovou omáčku. V misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, sezamový olej a ocet. Přidejte horkou vodu a míchejte, dokud omáčka nebude hladká a krémová.
-
Rozdělte tofu na 4 talíře a podávejte s arašídovou omáčkou.
Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou
Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Pečené tofu se zelenými fazolovými lusky, houbami shiitake a arašídovou omáčkou
Zdroj:
Rychlé večeře pro školáky