Suroviny
- zelený chřest (tuhé konce odříznuté) 500 g
- olej (rostlinný nebo hroznový ) 3 lžíce
- česnek (utřený) 1 stroužek
- zázvor (čerstvý, oloupaný a nastrouhaný) 1 lžíce
- houby (houby šitake, odtraněné nohy, kloboučky očištěné a nakrájené na tenké plátky) 185 g
- bílé víno (suché nebo saké) 1/4 šálku (60 ml)
- kuřecí vývar (s nízkým obsahem soli) 1/4 šálku (60 ml)
- sójová omáčka (s nízkým obsahem soli) 1,5 lžíce
- sezamová semínka 2 lžičky
Článek
Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu
Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Postup přípravy
- Chřest nakrájejte diagonálně na 5cm kousky.
- Ve velké pánvi při vysoké teplotě rozpalte olej. Přidejte česnek a zázvor a za stálého míchání restujte asi 30 sekund, dokud ingredience neuvolní aroma, nesmí ale zhnědnout. Přidejte houby a za častého míchání restujte asi 2 minuty, až začnou hnědnout. Poté přidejte chřest a za stálého míchání restujte asi 3 minuty, dokud chřest nezíská jasně zelenou barvu a nezkřehne.
- Vmíchejte víno, vývar a sójovou omáčku a vařte, dokud se tekutina nezredukuje do konzistence omáčky a všechna zelenina nezměkne, asi 2–3 minuty. Přidejte sezamová semínka, promíchejte, přendejte do nahřáté servírovací nádoby a ihned podávejte.