Suroviny
- kokosové mléko 1 plechovka
- shiitake 150 g
- kuřecí prsa 3-4 ks
- brokolice 150 g
Při podávání
- jasmínová rýže
- koriandr (čerstvý)
Na žlutou kari pastu
- citronová tráva 1 stéblo
- červené chilli papričky (bez semínek) 2-3 ks
- cibule (menší) 1 ks
- zázvor (oloupaný) 5 cm
- česnek (nasekaný) 3 stroužky
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (1 lžička mletého, půl lžičky celého) 1,5 lžičky
- mletá skořice 1 špetka
- rybí omáčka 15 ml
- krevetová pasta (nebo trochu více rybí omáčky)
- kurkuma (mletá) 5 g
- bílý pepř (mletý) 1 špetka
- palmový cukr (nebo třtinový cukr) 15 g
- limetková šťáva (nebo citrónová šťáva) 45 ml
- rajský protlak 10 ml
Kurkuma je koření, které také posiluje imunitní systém. Brokolice obsahuje kareteoidy, ze kterých se v těle vytvoří vitamin A, který podporuje imunitu a buněčný systém. Kokosový olej v kokosovém mléce obsahuje kyselinu laurovou, která pomáhá obraně proti virům, bakteriím a choroboplodným zárodkům.
Postup přípravy
- Žluté kari: Smíchejte všechny ingredience v mixéru, nebo paličkou v hmoždíři. Přilijte trochu kokosového mléka, abyste umíchali hladkou hustou omáčku.
- Rozpalte wok a dejte do něj asi 20-30ml karí pastu a asi 30ml ze zbývajícího kokosového mléka. Smažte, dokud směs nebude voňavá.
- Přidejte houby a zbytek kokosového mléka a stálého míchání smažte 4-5 minut. Přidejte kuře a duste dalších 4-5 minut, dokud nebude maso měkké. Podávejte na lůžku z rýže a ozdobte čerstvým koriandrem.