Těsto:
- polohrubá mouka 440 g
- droždí (čerstvé) 15 g
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- cukr krupice 70 g
- žloutek 2 ks
- bílek (na potření)
- mléko (vlažné) 180 ml
- sůl 1 špetka
Náplň:
- mléko cca 100 ml
- máslo 1 lžíce
- mandle (mleté) 100 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- hnědý cukr cca 2 lžíce
- piškoty (mleté; na zahuštění)
- rum 2 lžíce
Postup přípravy:
- Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky.
- V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. Poté ho poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mleté mandle, ořechy, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahustěte mletými piškoty.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly. Každý rozválejte do kruhu o stejném průměru cca 25 cm. Na výsuvném plechu s pečicím papírem skládejte jednotlivé vrstvy – 3 vrstvy těsta pomažte ořechovou náplní – od spodu tedy těsto – náplň – těsto – náplň – těsto – náplň – těsto.
- Na střed položte skleničku nebo hrníček s užším průměrem a kolem nařízněte koláč na 16 dílů kolem dokola. Každou dvojici dílů vedle sebe pak stočte od sebe a konce přimáčkněte k sobě.
- Vločku nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu a mezitím rozehřejte troubu na 180 °C (vrchní a spodní ohřev). Povrch pomašlujte vaječným bílkem. Vločku pečte cca 30 minut a pak ji nechte zchladnout na drátěné podložce.
Další recepty z kynutého těsta: