Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj: Coolinářka
Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj:
Coolinářka
Postup přípravy:
-
Nejprve nechte vzejít kvásek. Do poloviny množství vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru a špetku mouky.
-
V zadělávací míse smíchejte polohrubou mouku se zbytkem cukru a solí. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně důkladně zadělejte těsto. Poté ho poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
-
Mezitím si připravte ořechovou náplň. V hrnci zahřejte mléko s máslem. Do horkého vmíchejte mleté mandle, ořechy, rum a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji zahustěte mletými piškoty.
-
Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly. Každý rozválejte do kruhu o stejném průměru cca 25 cm. Na výsuvném plechu s pečicím papírem skládejte jednotlivé vrstvy – 3 vrstvy těsta pomažte ořechovou náplní – od spodu tedy těsto – náplň – těsto – náplň – těsto – náplň – těsto.
-
Na střed položte skleničku nebo hrníček s užším průměrem a kolem nařízněte koláč na 16 dílů kolem dokola. Každou dvojici dílů vedle sebe pak stočte od sebe a konce přimáčkněte k sobě.
-
Vločku nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu a mezitím rozehřejte troubu na 180 °C (vrchní a spodní ohřev). Povrch pomašlujte vaječným bílkem. Vločku pečte cca 30 minut a pak ji nechte zchladnout na drátěné podložce.
Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj: Coolinářka
Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj:
Coolinářka
Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj: Coolinářka
Kynutá vločka s ořechovou náplní
Zdroj:
Coolinářka
Další recepty z kynutého těsta: