Barbora Gorecká

Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma

Moje hodnocení
11x

Kynuté těsto vzbuzuje obavy, jestli správně vykyne a nějaká nepředvídatelnost nezhatí hodinové přípravy. Pokud mu však dopřejete klid, teplo, čas a pozornost, odmění se vám hebkostí, tvárností a kyprostí. A právě tvárnost je při splétání různých tvarů klíčovou vlastností kynutého těsta, pro kterou se ho vyplatí zkusit. Čokoládová náplň je už jen příjemnou odměnou za odvahu.

1 porce
120 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci cukru a zlehka zahrňte trochou mouky. Promíchejte, až vznikne těstíčko a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Pak promíchejte se zbylou moukou, přidejte vejce, zbylý cukr a sůl a prohněťte vařečkou či hnětacím hákem v robotu. Po 1 minutě přilijte rozpuštěné vlahé máslo a hněťte ještě 8–10 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy.
  3. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto 60–80 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na zlehka pomoučený vál a vyválejte ho na obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho vlahým máslem, posypte cukrem, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nasekejte nadrobno a rovnoměrně nasypte na těsto. Zaviňte ho jako roládu a podélně rozkrojte v polovině.
  5. Z obou polovin spleťte cop, oba konce spojte tak, aby vznikl kruh, a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 185 °C.
  6. Věnec pečte v předehřáté troubě 30–35 minut dozlatova. Vyjměte ho, nechte zchladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Všechny suroviny vytáhněte z lednice alespoň 1 hodinu před začátkem přípravy, aby získaly stejnou teplotu. Lépe se spolu spojí. Těsto hněťte vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák do momentu, kdy se přestane lepit na stěny a na vařečku či hák, začne být lesklé a kompaktní. Nehněťte ho zbytečně moc, bylo by tuhé. Pak ho zlehka poprašte moukou, zakryjte mísu čistou utěrkou a postavte ji na teplé místo stranou průvanu. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem, a když do něj máčknete prstem, důlek se pozvolna vyrovná. Pokud se vyrovná rychle, těsto potřebuje ještě kynout, pokud se nevyrovná, těsto překynulo a pomůže ho znovu prohníst a nechat znovu vykynout, zpravidla už kratší dobu. Spletené tvary vkládejte do vyhřáté trouby – tepelný náraz pomůže k nadzdvihnutí těsta. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do nejvyšší části a vytáhněte. Je-li suchá, těsto je upečené, ulpívají-li na ní vlhké drobky, těsto potřebuje dopéct.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty