Těsto
- hladká mouka 380 g
- mléko (vlažné ) 160 ml
- droždí (čerstvé ) 15 g
- cukr krupice 50 g
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 60 g
- hladká mouka (na pomoučení)
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Náplň
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 1 lžička
- perníkové koření 10 g
- mléčná čokoláda 100 g
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci cukru a zlehka zahrňte trochou mouky. Promíchejte, až vznikne těstíčko a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Pak promíchejte se zbylou moukou, přidejte vejce, zbylý cukr a sůl a prohněťte vařečkou či hnětacím hákem v robotu. Po 1 minutě přilijte rozpuštěné vlahé máslo a hněťte ještě 8–10 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy.
- Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto 60–80 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na zlehka pomoučený vál a vyválejte ho na obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho vlahým máslem, posypte cukrem, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nasekejte nadrobno a rovnoměrně nasypte na těsto. Zaviňte ho jako roládu a podélně rozkrojte v polovině.
- Z obou polovin spleťte cop, oba konce spojte tak, aby vznikl kruh, a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 185 °C.
- Věnec pečte v předehřáté troubě 30–35 minut dozlatova. Vyjměte ho, nechte zchladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Všechny suroviny vytáhněte z lednice alespoň 1 hodinu před začátkem přípravy, aby získaly stejnou teplotu. Lépe se spolu spojí. Těsto hněťte vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák do momentu, kdy se přestane lepit na stěny a na vařečku či hák, začne být lesklé a kompaktní. Nehněťte ho zbytečně moc, bylo by tuhé. Pak ho zlehka poprašte moukou, zakryjte mísu čistou utěrkou a postavte ji na teplé místo stranou průvanu. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem, a když do něj máčknete prstem, důlek se pozvolna vyrovná. Pokud se vyrovná rychle, těsto potřebuje ještě kynout, pokud se nevyrovná, těsto překynulo a pomůže ho znovu prohníst a nechat znovu vykynout, zpravidla už kratší dobu. Spletené tvary vkládejte do vyhřáté trouby – tepelný náraz pomůže k nadzdvihnutí těsta. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do nejvyšší části a vytáhněte. Je-li suchá, těsto je upečené, ulpívají-li na ní vlhké drobky, těsto potřebuje dopéct.
Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma Zdroj: Sladké