zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma
Autor: Sladké Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma

Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma

Hodnoceno: 4x
Kynuté těsto vzbuzuje obavy, jestli správně vykyne a nějaká nepředvídatelnost nezhatí hodinové přípravy. Pokud mu však dopřejete klid, teplo, čas a pozornost, odmění se vám hebkostí, tvárností a kyprostí. A právě tvárnost je při splétání různých tvarů klíčovou vlastností kynutého těsta, pro kterou se ho vyplatí zkusit. Čokoládová náplň je už jen příjemnou odměnou za odvahu.
nad 2 hodiny
1 věnec porce

reklama

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci cukru a zlehka zahrňte trochou mouky. Promíchejte, až vznikne těstíčko a nechte 10 minut vzejít kvásek. 
  2. Pak promíchejte se zbylou moukou, přidejte vejce, zbylý cukr a sůl a prohněťte vařečkou či hnětacím hákem v robotu. Po 1 minutě přilijte rozpuštěné vlahé máslo a hněťte ještě 8–10 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. 
  3. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto 60–80 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na zlehka pomoučený vál a vyválejte ho na obdélník 30 x 50 cm. Potřete ho vlahým máslem, posypte cukrem, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nasekejte nadrobno a rovnoměrně nasypte na těsto. Zaviňte ho jako roládu a podélně rozkrojte v polovině. 
  5. Z obou polovin spleťte cop, oba konce spojte tak, aby vznikl kruh, a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 185 °C. 
  6. Věnec pečte v předehřáté troubě 30–35 minut dozlatova. Vyjměte ho, nechte zchladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Všechny suroviny vytáhněte z lednice alespoň 1 hodinu před začátkem přípravy, aby získaly stejnou teplotu. Lépe se spolu spojí. Těsto hněťte vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák do momentu, kdy se přestane lepit na stěny a na vařečku či hák, začne být lesklé a kompaktní. Nehněťte ho zbytečně moc, bylo by tuhé. Pak ho zlehka poprašte moukou, zakryjte mísu čistou utěrkou a postavte ji na teplé místo stranou průvanu. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že zdvojnásobí svůj objem, a když do něj máčknete prstem, důlek se pozvolna vyrovná. Pokud se vyrovná rychle, těsto potřebuje ještě kynout, pokud se nevyrovná, těsto překynulo a pomůže ho znovu prohníst a nechat znovu vykynout, zpravidla už kratší dobu. Spletené tvary vkládejte do vyhřáté trouby – tepelný náraz pomůže k nadzdvihnutí těsta. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do nejvyšší části a vytáhněte. Je-li suchá, těsto je upečené, ulpívají-li na ní vlhké drobky, těsto potřebuje dopéct. 

Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma
Autor: Sladké Kynutý věnec s čokoládovou náplní podle Máma peče doma

reklama

Sladké
Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart

Související témata: kynuté těsto , mléčná čokoláda , věnec , Sladké