Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kynutý pletenec s ořechovou náplní
Kynutý cop s ořechy se v mnoha zemích peče místo vánočky. Kynuté těsto a ořechy symbolizují růst a bohatství, můžete je darovat sobě nebo je přinést jako dárek na návštěvu. Pohrajte si s tvary, hezky vypadají malé stočené cůpky i více spletených pramenů do tvaru věnce. A nešetřete na náplni, aby se dostala všude a v hojném množství.
do 1 hodiny
1 ks porce
Suroviny (1 ks porce)
Těsto:
- mléko 125 ml
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr krupice 50 g
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 100 ml
- hladká mouka na poprášení
- vejce na potření 1 ks
Náplň:
- mleté vlašské ořechy 150 g
- mléko 200 ml
- cukr kurpice 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- V hrnci povařte ořechy, mléko a cukr do zhoustnutí. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejně velké díly a každý vyválejte na plát zhruba 10 x 30 cm. Rovnoměrně je potřete náplní a každý stočte do tvaru válečku.
- Všechny válečky spojte na jednom místě a spleťte z nich cop, který můžete stočit do tvaru podkovy nebo věnce. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pletenec potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 20 až 30 minut dozlatova.
Bez buchet se nevdáš
Umět se otáčet v kuchyni a postarat se o domácnost patřilo dříve mezi kýžené dovednosti holek na vdávání. Také se je to jejich maminky snažily co nejlépe naučit. Doba se změnila, ale okouzlit muže dobrým jídlem nebo vytvořit domácí pohodu v kuchyni je neměnnou konstantou, která zlepší rodinný život o tisíc procent. Pokud vás maminka vařit nenaučila, nebo zjišťujete, že jen o sushi a salátech se žít nedá, je tahle kuchařka přesně pro vás. Napsalo ji pět žen ze tří generací a shromáždily v ní recepty na jídla tradiční i moderní, zdravá i útěšná, zkrátka taková, která vždy potěší. Kniha obsahuje i zápisník, kam si můžete zapsat další recepty, které objevíte.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.
Vydalo nakladatelství Došel Karamel.