Těsto
- mléko 125 ml
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 150 g
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- cukr krupice 50 g
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 100 ml
- hladká mouka (na poprášení)
- vejce (na potření) 1 ks
Náplň
- mleté vlašské ořechy 150 g
- mléko 200 ml
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- V hrnci povařte ořechy, mléko a cukr do zhoustnutí. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejně velké díly a každý vyválejte na plát zhruba 10 x 30 cm. Rovnoměrně je potřete náplní a každý stočte do tvaru válečku.
- Všechny válečky spojte na jednom místě a spleťte z nich cop, který můžete stočit do tvaru podkovy nebo věnce. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pletenec potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 20 až 30 minut dozlatova.