Suroviny
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 30 g
- mléko (vlažné ) 80 ml
- sušené droždí 3 g
- smetana (vysokoprocentní ) 100 ml
- sůl špetka
- vejce 1 ks
Náplň
- mák (dle chuti - mák, skořice s cukrem, nutela, nastrouhaná čokoláda, povidla, marmeláda...)
Postup přípravy
- Do vlažného mléka vsypte sušené droždí a promíchejte. Nechte min. 15 minut stát.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a smetanu.
- Po oživení kvasnic je spolu s mlékem vlijte ke zbytku do mísy. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Musíte mísit alespoň 10 minut.
- Z těsta vytvarujte bochánek, vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 5 stejných částí. Opět z nich vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout.
- Připravte si dortovou formu o velikosti cca 20 cm, vyložte dno pečicím papírem a boky vymažte máslem.
- Z každého bochánku vyválejte oválnou placku a polovinu nařežte na tenké proužky. Použila jsem plastovou stěrku.
- Na plnou polovinu naneste náplň a srolujte směrem k proužkům. Každý díl vložte ke straně formy. Zakryjte a nechte další hodinu nakynout.
- Po hodině pomažte nakynuté "smotky" mlékem, vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Propečenost otestujte špejlí.
* V původním receptu je hodně hustá smetana, já měla 33% a byla řidší, takže jsem musela použít 325–330 g mouky.
Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno