zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem

Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem

Hodnoceno: 8x
Na internetu se objevil vcelku netradiční moučník, tzv. Wool Roll Bread. Je to v podstatě takový motanec či závin s malými "vlnkami". Původně je těsto určeno do dortové formy 20 cm, ale pokud ji nemáte, stejně jako Andrea alias V kuchyni vždy otevřeno, nemusíte si s tím lámat hlavu. Části se vám ve větší formě sice nespojí, ale výsledné chuti se nic nemění. Je famózní!
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Do vlažného mléka vsypte sušené droždí a promíchejte. Nechte min. 15 minut stát.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a smetanu.
  3. Po oživení kvasnic je spolu s mlékem vlijte ke zbytku do mísy. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Musíte mísit alespoň 10 minut.
  4. Z těsta vytvarujte bochánek, vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 5 stejných částí. Opět z nich vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout. 
  6. Připravte si dortovou formu o velikosti cca 20 cm, vyložte dno pečicím papírem a boky vymažte máslem. 
  7. Z každého bochánku vyválejte oválnou placku a polovinu nařežte na tenké proužky. Použila jsem plastovou stěrku.
  8. Na plnou polovinu naneste náplň a srolujte směrem k proužkům. Každý díl vložte ke straně formy. Zakryjte a nechte další hodinu nakynout.
  9. Po hodině pomažte nakynuté "smotky" mlékem, vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Propečenost otestujte špejlí.

* V původním receptu je hodně hustá smetana, já měla 33% a byla řidší, takže jsem musela použít 325–330 g mouky.​​

Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem

reklama

V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.