Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Wool Roll Bread: klubíčková kynutá buchta s mákem

Moje hodnocení
12x

Na internetu se objevil vcelku netradiční moučník, tzv. Wool Roll Bread. Je to v podstatě takový motanec či závin s malými "vlnkami". Původně je těsto určeno do dortové formy 20 cm, ale pokud ji nemáte, stejně jako Andrea alias V kuchyni vždy otevřeno, nemusíte si s tím lámat hlavu. Části se vám ve větší formě sice nespojí, ale výsledné chuti se nic nemění. Je famózní!

1 porce
120 minut

Suroviny

Náplň

  • dle chuti (mák, skořice s cukrem, nutela, nastrouhaná čokoláda, povidla, marmeláda...)

Postup přípravy

  1. Do vlažného mléka vsypte sušené droždí a promíchejte. Nechte min. 15 minut stát.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a smetanu.
  3. Po oživení kvasnic je spolu s mlékem vlijte ke zbytku do mísy. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Musíte mísit alespoň 10 minut.
  4. Z těsta vytvarujte bochánek, vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 5 stejných částí. Opět z nich vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout.
  6. Připravte si dortovou formu o velikosti cca 20 cm, vyložte dno pečicím papírem a boky vymažte máslem.
  7. Z každého bochánku vyválejte oválnou placku a polovinu nařežte na tenké proužky. Použila jsem plastovou stěrku.
  8. Na plnou polovinu naneste náplň a srolujte směrem k proužkům. Každý díl vložte ke straně formy. Zakryjte a nechte další hodinu nakynout.
  9. Po hodině pomažte nakynuté "smotky" mlékem, vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Propečenost otestujte špejlí.

* V původním receptu je hodně hustá smetana, já měla 33% a byla řidší, takže jsem musela použít 325–330 g mouky.​​

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty