Suroviny
- droždí (čerstvé ) 20 g
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko (teplé ) 50 ml
Těsto
- vejce 1 ks
- cukr 80 g
- hladká mouka 500 g
- mléko 200 ml
- olej 80 ml
- zakysaná smetana 2 lžíce
- vejce (na potření)
- mandlové plátky (na posypání)
- sůl špetka
Tvarohová náplň
- tvaroh 250 g
- cukr 50 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový cukr
- vanilkový pudink 1 lžíce
- citronová kůra
Postup přípravy
- V míse rozdrobte droždí, přidejte cukr, mouku a vše zalijte teplým mlékem. Lžící zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít.
- Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl. Vyklepněte vejce, přidejte olej, zakysanou smetanu a vzešlý kvásek a vše zpracujte v těsto.
- Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě vykynout (trvá to zhruba 1,5 h).
- Mezitím smíchejte veškeré suroviny na náplň. Nakynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na 20–24 kousků.
- Každý kousek rozválejte na kolečko o průměru 15 cm. Na jednu polovinu položte náplň a druhou polovinu rozřízněte na proužky.
- Poté stočte do tvaru rohlíčku a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte a nechte 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 15–20 minut. Upečené rohlíčky nechte mírně vychladnout a podávejte.
Plněné rohlíčky z kynutého těsta s tvarohovou náplní 2 Zdroj: Garden & Kitchen
Plněné rohlíčky z kynutého těsta s tvarohovou náplní 3 Zdroj: Garden & Kitchen