Suroviny
- hladká mouka (bio pšeničná Probio) 500 g
- mléko 250 ml
- droždí 20 g
- třtinový cukr 100 g
- máslo 70 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru založte kvásek a nechte jej pracovat podle teploty cca 10 minut.
- Mezitím smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Do suché směsi zapracujte vzešlý kvásek, poté přidejte žloutky.
- Opět zapracujte a na závěr přidejte změklé máslo.
- V robotu vypracujte hladké těsto (může to trvat i 10-15 minut). Těsto přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Poté rozdělte na porce, které potřebujete, vyválejte prameny a zaviňte do požadovaného tvaru. Postříkejte vodou a přikryjte.
- Opět nechte kynout cca 45 minut. Na závěr potřete žloutkem smíchaným s vodou, popř. posypejte mandlovými plátky a pečte podle velikosti tvaru na 175 °C cca 35 minut.
- Na závěr je možné chránit vánočku před zhnědnutím alobalem.
- Tvar srdce je dělaný ze 2 vánoček, každá je upletená z 5 pramenů a nakonec jsou tyto 2 vánočky spojené do srdce.
PRIMA TIP: Do těsta lze přidat oříšky a rozinky namočené v rumu, případně mletou skořici. Hady můžete naplnit náplní a poté zapéct do požadovaného tvaru.
Kynutá vánočka ve tvaru srdce Zdroj: archiv Probio