Kynutá vánočka ve tvaru srdce nebo věnečku

Moje hodnocení
5x

I když je vánočka spjatá především s Vánocemi, klidně si ji můžete upéct, kdykoliv na ni dostanete chuť, je oblíbená jako snídaně nebo svačina. A pokud ji má rád váš partner, překvapte ho speciální vánočkou ve tvaru srdce.

1 porce
150 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru založte kvásek a nechte jej pracovat podle teploty cca 10 minut.
  2. Mezitím smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Do suché směsi zapracujte vzešlý kvásek, poté přidejte žloutky.
  3. Opět zapracujte a na závěr přidejte změklé máslo.
  4. V robotu vypracujte hladké těsto (může to trvat i 10-15 minut). Těsto přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Poté rozdělte na porce, které potřebujete, vyválejte prameny a zaviňte do požadovaného tvaru. Postříkejte vodou a přikryjte.
  6. Opět nechte kynout cca 45 minut. Na závěr potřete žloutkem smíchaným s vodou, popř. posypejte mandlovými plátky a pečte podle velikosti tvaru na 175 °C cca 35 minut.
  7. Na závěr je možné chránit vánočku před zhnědnutím alobalem.
  8. Tvar srdce je dělaný ze 2 vánoček, každá je upletená z 5 pramenů a nakonec jsou tyto 2 vánočky spojené do srdce.
PRIMA TIP: Do těsta lze přidat oříšky a rozinky namočené v rumu, případně mletou skořici. Hady můžete naplnit náplní a poté zapéct do požadovaného tvaru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty