Těsto
- mléko 230 ml
- sušené droždí 2 a 1/4 lžičky
- cukr krupice 3 lžíce
- máslo (změklé ) 4 lžíce
- vejce (pokojové teploty) 1 ks
- hladká mouka 430 g
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- cukr krupice 70 g
- mletá skořice 2 lžičky
- máslo (změklé ) 3 lžíce
- vejce (prošlehané, na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Ve velké míse zahřejte mléko (v mikrovlnce asi 30 vteřin, nebo do mísy dejte mírně ohřáté mléko). Přidejte droždí a 1 lžičku cukru. Promíchejte a nechte asi 10 minut stát, až směs zpění.
- Přidejte zbylý cukr, máslo, vejce, většinu mouky a sůl a promíchejte. Po lžíci přidávejte zbylou mouku, až získáte hutné, jen lehce lepivé těsto. Pak ho na pracovní ploše hněťte, až bude pevné a pružné, asi 10 minut (v robotu s hnětacím hákem to půjde rychleji).
- Prohnětené těsto vytvarujte jako kouli a dejte ji do lehce olejem vymazané mísy. Přikryté nechte kynout, až zdvojnásobí objem, asi hodinu.
- Zatímco těsto kyne, promíchejte cukr se skořicí na náplň. Dejte stranou. Plech vyložte papírem na pečení.
- Vykynuté těsto tzv. vybouchejte a rozdělte ho na čtyři díly. Jeden díl rozválejte na kulatou placku o průměru cca 30 cm a položte ji na plech. Rovnoměrně ji potřete asi třetinou másla, ponechte přitom asi 2cm okraj volný. Posypte čtvrtinou náplně. Pokračujte se zbylými díly těsta, ale poslední, svrchní placku už nepotírejte ani neposypávejte. Vše přesuňte do ledničky na asi půl hodiny vychladnout.
- Doprostřed korpusu položte kulaté vykrajovátko o průměru cca 5 cm a ostrým nožem nakrojte vrstvy těsta od okrajů směrem ke středu tak, aby vzniklo 16 dílů. Střed ponechte nedotčený.
- Rukama teď stočte vždy dva sousední díly směrem od sebe a konce stlačte, aby se nerozbalovaly. Takto stočte celou hvězdu. Troubu předehřejte na 180 °C. Hvězdu nechte 30 minut kynout, pak ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbylou náplní. Pečte dozlatova, asi 20 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.
Skořicová hvězda z kynutého těsta 2 Zdroj: Marek Kučera