Suroviny
- kapusta 1 hlávka
- vejce 3 ks
- máslo 50 g
- parmazán 30 g
- toustový chléb 2 plátky
- zakysaná smetana 2 lžíce
- šunka 100 g
- pepř
- sůl
- strouhanka
Na ozdobení
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a listy kapusty v ní vařte asi 5 minut. Pak je vyndejte a zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a teprve poté nakrájejte. Vezměte vhodnou zapékací formu, vymažte ji troškou másla a vysypte strouhankou.
- Rozklepněte všechna 3 vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozetřete se zbytkem másla a špetkou soli. Přidejte parmazán, rozdrobený toastový chléb a zakysanou smetanu. Šunku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do žloutkové směsi společně s nakrájenou kapustou a špetkou pepře.
- Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Lehce smíchejte s kapustovou směsí. Poté rozetřete do připravené zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–40 minut. Porce nákypu na talíři doplňte lžící zakysané smetany.