Danka Šárková

Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek

Moje hodnocení
9x

Vtipný název dostal pokrm prý podle brambor, které trčí z pekáče jako rozcuchané vlasy. Ale už jste někdy potkali neupravenou nevěstu? Pochybnosti o kombinaci jablek a brambor se rozplynou s prvním soustem, brambory zde poslouží jako kolébka pro voňavá jablka se skořicí a smetanou. Báječný sladký oběd nebo vydatná svačina.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte.
  2. Do mísy nasypte polovinu mouky, na ni nastrouhejte najemno brambory, zasypte je zbylou moukou a prohněťte rukama, až vznikne drobenka. Máslo rozehřejte.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Posypte je cukrem a skořicí a promíchejte. Troubu předehřejte na 175 °C a pekáč vymažte máslem.
  4. Do připraveného pekáče střídavě vrstvěte brambory a jablka. Poslední vrstvu tvoří brambory. Do rozpuštěného másla vlijte smetanu nebo mléko, přidejte vejce, prošlehejte vidličkou a vrstvu brambor jím zalijte.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až povrch zezlátne. Teplý koláč pocukrujte a podávejte.

Vyzkoušejte také luxusní žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Danka Šárková

Anahita Danka Šárková

Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého.

Vydalo nakladatelství Anahita.


Přečtěte si také

Recepty