zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek
Autor: Krkonošská kuchařka Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek

Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek

Hodnoceno: 5x
Vtipný název dostal pokrm prý podle brambor, které trčí z pekáče jako rozcuchané vlasy. Ale už jste někdy potkali neupravenou nevěstu? Pochybnosti o kombinaci jablek a brambor se rozplynou s prvním soustem, brambory zde poslouží jako kolébka pro voňavá jablka se skořicí a smetanou. Báječný sladký oběd nebo vydatná svačina.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte. 
  2. Do mísy nasypte polovinu mouky, na ni nastrouhejte najemno brambory, zasypte je zbylou moukou a prohněťte rukama, až vznikne drobenka. Máslo rozehřejte. 
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Posypte je cukrem a skořicí a promíchejte. Troubu předehřejte na 175 °C a pekáč vymažte máslem. 
  4. Do připraveného pekáče střídavě vrstvěte brambory a jablka. Poslední vrstvu tvoří brambory. Do rozpuštěného másla vlijte smetanu nebo mléko, přidejte vejce, prošlehejte vidličkou a vrstvu brambor jím zalijte. 
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až povrch zezlátne. Teplý koláč pocukrujte a podávejte. 
Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek
Autor: Krkonošská kuchařka Rozcuchaná nevěsta – sladký krkonošský nákyp z brambor a jablek

reklama

Krkonošská kuchařka
Danka Šárková

Posbírat recepty od krkonošských hospodyň, než upadnou v zapomnění, se rozhodla spisovatelka Danka Šárková. Z Prahy se odstěhovala do Horních Štěpanic v Krkonoších, kde její partner provozuje penzion. Hory si zamilovala tak silně, že chtěla jejich kouzla uchovat a předat dál. Z prostých, až chudých surovin, které v drsných podmínkách odjakživa rostou, představuje stovku zajímavých receptů, které jinde neochutnáte. Brambory, zelí, mouka, vejce, houby a jablka tvoří základ zdejšího jídelníčku a dokazují, jak mohou být pestré. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso se dříve jedlo zřídka, suroviny dostupné a levné. Prostě příjemné domácí vaření pro každého. 

Vydalo nakladatelství Anahita