Suroviny
- brambory 500 g
- hrubá mouka 100 g
- máslo 100 g
- jablka 500 g
- cukr krupice 100 g
- mletá skořice 1 lžička
- smetana na vaření (nebo plnotučné mléko) 80 ml
- vejce 4 ks
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte.
- Do mísy nasypte polovinu mouky, na ni nastrouhejte najemno brambory, zasypte je zbylou moukou a prohněťte rukama, až vznikne drobenka. Máslo rozehřejte.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Posypte je cukrem a skořicí a promíchejte. Troubu předehřejte na 175 °C a pekáč vymažte máslem.
- Do připraveného pekáče střídavě vrstvěte brambory a jablka. Poslední vrstvu tvoří brambory. Do rozpuštěného másla vlijte smetanu nebo mléko, přidejte vejce, prošlehejte vidličkou a vrstvu brambor jím zalijte.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až povrch zezlátne. Teplý koláč pocukrujte a podávejte.
Vyzkoušejte také luxusní žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE