Suroviny
- tvrdý sýr (nastrouhaný (čedar, gouda..)) 150 g
- vejce (lehce prošlehaná) 6 ks
- anglická slanina (nebo uzený bůček nakrájený na kostičky) 100 g
- chléb (nakrájený na kostičky) 2 krajíce
- červená paprika (nakrájená na kostičky) 1/4 ks
- mléko 3 lžíce
- česnek (rozetřený) 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací formu vymažte.
- V míse promíchejte nastrouhaný sýr, vejce, slaninu, kostky chleba a papriky, cibulku, mléko, česnek, sůl a pepř.
- Vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut, až vejce zpevní. Nechte chvíli stát ve formě, pak krájejte na řezy a ihned podávejte.
PRIMA TIPY: K tomuto nákypu je ideální listový salát nebo salát z rajčat, případně čerstvé pečivo typu bagety. Pro odlehčení můžete místo slaniny či bůčku do nákypu nakrájet na kostičky šunku od kosti.
Pestrobarevný vaječný nákyp se zeleninou a slaninou 2 Zdroj: Marek Kučera