S Klárou v kuchyni: Zeleninový nákyp se sýrem

Moje hodnocení
1x

Máte v lednici zeleninu, která čeká na svou chvíli a chybí vám inspirace, co s ní? Vyzkoušejte tento výborný nákyp, který je skvělý horký, ale snad ještě lepší zastudena. Stačí ho nakrájet na kostky a podávat jako součást pohoštění na párty, nebo si ho dejte k večeři se salátem. A zbytek si zabalte druhý den do krabičky do práce.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • přepuštěné máslo nebo olej 1 lžíce
  • uzená slanina 100 g
  • cibule 2 ks
  • hlíva ústřičná 1 velká hrst
  • pórek (zelená část) 1 ks
  • menší kapusta 1/4 hlávky
  • česnek 2 stroužky
  • menší cukety 3 ks
  • velká mrkev 1 ks
  • gouda 150 g
  • vejce 4 ks
  • polohrubá mouka 1 hrnek
  • krupička 1 hrst
  • sůl
  • oblíbená směs koření (např. bylinky s kurkumou)
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
  • čerstvě namletý pepř

Tento recept je příjemně variabilní, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny, hodí se i listová zelenina jako je kadeřávek nebo mangold. Klidně přidejte i směs čerstvých bylinek a v sezoně i lesní houby.

Postup přípravy

  1. Na velké nepřilnavé pánvi na troše ghíčka nebo oleje orestujte na malé kostičky nakrájenou uzenou slaninu, cibule, velkou hrst hlívy, zelenou část z pórku a kapustu. Ještě přihoďte nasekané stroužky česneku. Restujte, až bude zelenina opečená dozlatova.
  2. Mezitím do velké mísy nastrouhejte nahrubo cukety, mrkev, 75 g goudy, přidejte 4 vejce, polohrubou mouku a krupičku. Pořádně osolte a okořeňte oblíbenou směsí koření.
  3. Vmíchejte směs z pánve a nechte chvíli odstát.
  4. Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou, směs do pekáčku hezky uhlaďte, navrch nasypte ještě 75 g nahrubo nastrouhané goudy a opepřete.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut, poslední 3 minuty zagrilujte na plný výkon. Před podáváním nechte aspoň 15 minut odpočívat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty