Suroviny
- přepuštěné máslo nebo olej 1 lžíce
- uzená slanina 100 g
- cibule 2 ks
- hlíva ústřičná 1 velká hrst
- pórek (zelená část) 1 ks
- menší kapusta 1/4 hlávky
- česnek 2 stroužky
- menší cukety 3 ks
- velká mrkev 1 ks
- gouda 150 g
- vejce 4 ks
- polohrubá mouka 1 hrnek
- krupička 1 hrst
- sůl
- oblíbená směs koření (např. bylinky s kurkumou)
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
- čerstvě namletý pepř
Tento recept je příjemně variabilní, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny, hodí se i listová zelenina jako je kadeřávek nebo mangold. Klidně přidejte i směs čerstvých bylinek a v sezoně i lesní houby.
Postup přípravy
- Na velké nepřilnavé pánvi na troše ghíčka nebo oleje orestujte na malé kostičky nakrájenou uzenou slaninu, cibule, velkou hrst hlívy, zelenou část z pórku a kapustu. Ještě přihoďte nasekané stroužky česneku. Restujte, až bude zelenina opečená dozlatova.
- Mezitím do velké mísy nastrouhejte nahrubo cukety, mrkev, 75 g goudy, přidejte 4 vejce, polohrubou mouku a krupičku. Pořádně osolte a okořeňte oblíbenou směsí koření.
- Vmíchejte směs z pánve a nechte chvíli odstát.
- Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou, směs do pekáčku hezky uhlaďte, navrch nasypte ještě 75 g nahrubo nastrouhané goudy a opepřete.
- Pečte na 180 stupňů asi 40 minut, poslední 3 minuty zagrilujte na plný výkon. Před podáváním nechte aspoň 15 minut odpočívat.
Zeleninový nákyp se sýrem 1 Zdroj: Klára Michalová