Suroviny
- máslo 150 g + na vymazání formy
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 cibule
- vařené brambory (varného typu B) 700 g
- uzený losos (plátky ) 300 g
- kopr (čerstvý ) 1 svazek
- vejce 4 ks
- mléko (polotučné ) 200 ml
- smetana na vaření (12%) 50 ml
- kaviár 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahněte dozlatova cibuli. Vychlazené brambory nakrájejte na tenké plátky.
- Formu na pečení vymažte máslem. Do formy na sebe postupně vrstvěte brambory, lososa, nasekaný kopr (část odložte na dozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolte a opepřete.
- Vejce, mléko a smetanu vyšlehejte metlou. Osolte, opepřete a směsí zalijte obsah formy.
- Zapékejte přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejte na mírném ohni. Průběžně odebírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijte přes cedník s drobnými oky, abyste jej zbavili usazené bílkoviny. Přepuštěné máslo smíchejte s kaviárem.
- Lososový nákyp ozdobte zbylým koprem a podávejte přelitý přepuštěným máslem.