Suroviny
- naložená sušená rajčata (olej slijte a uchovejte) 100 g
- mleté maso (drůbeží) 750 g
- Bazalkové pesto 2 lžíce
- italské koření (viz PRIMA TIP) 2 lžíce
- chilli vločky (podle chuti)
- strouhaný parmazán 110 g
- pršut (nebo jiná sušená šunka) 100 g
- máslo 2 lžíce
- šalotka (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (rozetřený) 2 stroužky
- rajčatová pasta 1 lžíce
- suché bílé víno 240 ml
- smetana ke šlehání 240 ml
- bazalka (lístky k podávání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Do velké vysoké pánve vlijte 3 lžíce oleje z rajčat. Rajčata nakrájejte a dejte stranou.
- V míse promíchejte mleté maso, pesto, polovinu italského koření, chilli vločky, polovinu parmazánu a sůl a pepř podle chuti. Vyválejte malé kuličky.
- Natrhanou šunku opražte v pánvi na zbylém oleji z rajčat dokřupava, asi 5 minut. Vyjměte a nechte stranou. V pánvi teď osmažte ze všech stran kuličky, také asi 5 minut, obracejte je.
- Do pánve přidejte máslo, zbylé italské koření, šalotku a česnek, vmíchejte rajčatovou pastu a chilli. Nakonec zalijte vínem, uveďte do varu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte smetanu a nakrájená sušená rajčata a na mírném stupni vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne.
- Posypte zbylým parmazánem a podávejte s kousky vypečené pancetty a křupavým bílým pečivem.
PRIMA TIP: Takzvané italské koření je směs obsahující zejména ikonické sušené bylinky plus špetku něčeho ostřejšího. Jednoduše si ho připravíte i doma – spolehlivá směs obsahuje 2 lžíce sušené bazalky, 2 lžíce sušeného oregana, 2 lžíce sušené petržele, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 1 lžíci sušeného tymiánu, 1 lžíci chilli vloček či chilli koření a případně 1 lžičku sušeného granulovaného česneku. S poměrem surovin si můžete pohrát podle vlastní chuti. Koření je výborné i do salátových zálivek, na pečená masa či pečené brambory.
Vyzkoušejte klasickou rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi
Inspirujte se i dalšími recepty se sušenými rajčaty