Losos v krémové omáčce se špenátem a sušenými rajčaty

Moje hodnocení
20x

Rozplývavé vlastnosti lososího masa se tu báječně snoubí se stejně rozplývavým máslem a hutnou smetanou. Krémovitost na druhou i rafinované dochucení, to je něco pro mlsné jazýčky!

4 porce
30 minut

Suroviny

  • losos bez kůže 4 porce (po 125 g)
  • olivový olej 2 lžičky
  • máslo 2 lžíce
  • česnek, nakrájený nadrobno 6 stroužků
  • malá cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • suché bílé víno 4 lžíce
  • sušená rajčata v oleji, nakrájená na proužky 150 g
  • smetana 300 ml
  • baby špenát 2 hrsti
  • parmazán, nastrouhaný 1 hrst
  • škrob 1 lžička
  • hladkolistá petržel nasekaná 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.
  2. Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte cibuli, rovněž ji zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte kousky rajčat a smažte je 1 až 2 minuty, aby se rozvoněly.
  3. Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí, a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.
  4. Lososa podávejte přelitého omáčkou, ozdobeného petrželkou. Hodí se k němu třeba nové brambory, ale i křupavé pečivo, případně rýže.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty