Suroviny
- losos bez kůže 4 porce (po 125 g)
- olivový olej 2 lžičky
- máslo 2 lžíce
- česnek, nakrájený nadrobno 6 stroužků
- malá cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- suché bílé víno 4 lžíce
- sušená rajčata v oleji, nakrájená na proužky 150 g
- smetana 300 ml
- baby špenát 2 hrsti
- parmazán, nastrouhaný 1 hrst
- škrob 1 lžička
- hladkolistá petržel nasekaná 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.
- Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte cibuli, rovněž ji zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte kousky rajčat a smažte je 1 až 2 minuty, aby se rozvoněly.
- Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí, a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.
- Lososa podávejte přelitého omáčkou, ozdobeného petrželkou. Hodí se k němu třeba nové brambory, ale i křupavé pečivo, případně rýže.
Losos v krémové omáčce se špenátem a sušenými rajčaty 2