Suroviny
- cibule 1 kus
- česnek 4 stroužky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- rýže 350 g
- bílé víno 200 ml
- zeleninový vývar 800 ml
- černé olivy 100 g
- sušená rajčata 100 g
- šalvěj 10 lístků
- strouhaný parmazán 80 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibuli nakrájenou na klínky a najemno nasekaný česnek opečeme v olivovém oleji dozlatova. Přidáme rýži a krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem a za stálého míchání necháme víno zcela vsáknout do rýže. Poté postupně přidáváme horký zeleninový vývar. Rizoto necháme odkryté dovařit al dente na středním ohni, příležitostně jej zamícháme.
- Mezitím vypeckujeme olivy, sušená rajčata a šalvějové lístky nadrobno nakrájíme a před koncem varu přidáme do rizota. Hotové rizoto odstavíme a dochutíme solí a pepřem. Strouhaný sýr podáváme zvlášť.
- Pokrm doplníme zeleným nebo míchaným salátem.