Suroviny
- kuřecí stehno (nebo paličky) 8 ks
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý )
- máslo 3 lžíce
- česnek (jemně nasekaný) 3 stroužky
- chilli 1/4 lžičky
- kuřecí vývar 1 hrnek
- šlehačka 1/2 hrnku
- sušená rajčata ( nakrájená na tenké nudličky) 1/3 hrnku
- strouhaný parmazán 1/4 hrnku
- sušený tymián 1/4 lžičky
- oregano 1/4 lžičky
- bazalka (sušená) 1/4 lžičky
- bazalka (čerstvá) 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 ˚C. Kuře omyjte, dobře osušte a ochuťte solí a pepřem.
- 2 lžíce másla rozpusťte ve velkém kastrolu vhodném do trouby a na středním plameni na něm osmahněte kuřecí stehna, nejprve kůží dolů, potom i z druhé strany dozlatova – z každé strany asi 2–3 minuty. Vyndejte z kastrolu a nechte stranou.
- V kastrolu rozpusťte zbývající lžíci másla. Přidejte česnek a chilli vločky a za stálého míchání restujte asi 1–2 minuty, až se směs rozvoní. Vmíchejte vývar, šlehačku, sušená rajčata, parmazán, tymián, oregano a sušenou bazalku. Přiveďte k varu a na mírném ohni nechte probublávat asi 3–5 minut, až omáčka lehce zhoustne. Vraťte do kastrolu kuře.
- Vložte kastrol do trouby a nechte kuře pořádně propéct, trvá to asi 25–30 minut. Servírujte horké, ozdobené čerstvou bazalkou. Jako příloha se nejlépe hodí široké nudle nebo špecle.