Suroviny
- extra virgin olivový olej 100 ml
- řapíkatý celer (nasekaný nadrobno) 2 ks
- cibule ( nasekaná nadrobno) 1 ks
- bobkový list 2 ks
- rýže arborio (nebo carnaroli) 300 g
- tymián (natrhané lístky) 1 menší svazek
- sušená rajčata 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bílé víno (šumivé) 200 ml
- zeleninový vývar 1 l
- máslo 2 lžíce
- strouhaný parmazán 70 g
Na špenátovou salsu
- baby špenát 150 g
- česnek 2 stroužky
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej 100 ml
Postup přípravy
- V rendlíku rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný řapíkatý celer, cibuli a bobkový list. Opékejte na slabém ohni 5 minut, potom přidejte rýži, tymián a polovinu sušených rajčat. Ochuťte a důkladně promíchejte.
- Postupně přilévejte nejprve šumivé víno, potom vývar a za stálého míchání vařte, dokud rýže po každém přilití tekutinu nevstřebá. Nikdy nepřilévejte příliš tekutiny najednou.
- Vařte přibližně 20 minut, dokud rýže nezměkne. Před koncem vaření přidejte máslo, nastrouhaný parmazán, zlehka promíchejte a nechte 5 minut odpočívat. Správné rizoto by mělo být krémové.
- Špenátová salsa: Špenátové lístky krátce – asi minutu – povařte ve vodě a dejte do cedníku okapat. Ještě vlažné lístky dejte do hmoždíře a přidejte česnek, citronovou kůru, sůl a mletý černý pepř. Třete paličkou a zároveň postupně přilévejte olivový olej, dokud nevznikne hustá kaše.
- Rizoto přelijte špenátovou salsou, posypte zbytkem sušených rajčat a podávejte.