Suroviny
- špagety 400 g
- sušená rajčata 200 g
- olivy (zelené nebo černé dle vaší chuti) 120 g
- kapary 80 g
- bílé víno 1 dl
- česnek 1 stroužek
- extra virgin olivový olej
- strouhanka 4 lžíce
- petrželka (nasekaná) 1 hrst
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Do hrnce s vařící vodou a mořskou solí ponořte špagety, promíchejte je a nechte vařit, aby byly pěkně al dente – na skus. Na prkénku stiskněte dlaní neoloupaný stroužek česneku, abyste probudili jeho chuť, a pak jej oloupejte. Vhoďte ho na rozpálenou pánvičku s panenským olivovým olejem a orestujte, poté přidejte pokrájená sušená rajčata, olivy a kapary.
- Na pánvičku dejte trochu vody ze scezených špaget a vše zalijte bílým vínem. Až se alkohol odpaří, promíchejte restovanou zeleninu s nasekanou petrželkou. Na druhé pánvičce na sucho opražte jemnou strouhanku, nastrouhanou ze zbylého pečiva, které určitě máte doma. Až tento „parmezán chudých“ dostane barvu karamelu, odstavte jej z ohně.
- Uvařené špagety smíchejte s restovanou zeleninou a vše důkladně promíchejte, aby se chutě krásně spojily. Porce na talíři servírujte posypané křupavou strouhankou!