Pyré z topinamburu:
- topinambur (očištěný, bez slupky) 360 g
- smetana (krémová, 16 % tuku) 200 g
Risotto:
- šalotka 1 ks
- rýže arborio (nebo carnaroli) 270 g
- olivový olej (např. Borges Classic) 40 g
- suché bílé víno 50 ml
- kuřecí vývar 800 ml
- parmezán 80 g
- máslo (studené) 50 g
Restované žampiony:
- žampiony (čerstvé) 150 g
- olivový olej (např. Borges Classic)
- sůl
- pepř černý
K servírování:
- uzená makrela 4 filety
- listový špenát
- klíčky
Postup přípravy:
-
Nejprve připravte pyré – topinambury dejte do osolené vody a uvařte je doměkka.
-
Poté je rozmixujte spolu se smetanou. Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.
-
Ohřejte v rendlíku vývar. V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli dosklovata.
-
Poté přidejte rýži a také ji orestujte cca 1–2 minuty. Přilijte víno a nechte vypařit.
-
Nyní přilijte jednu naběračku horkého vývaru a za občasného míchání vařte rizoto. Vždy když se vývar odpaří, přidejte novou naběračku a takto postupujte až do chvíle, kdy bude rýže tzv. al dente.
-
V tu chvíli přidejte do pánve pyré. Jakmile odstavíte rizoto z plotny, přidejte i najemno nastrouhaný parmazán a máslo. Případně dle chuti dosolte.
-
Mezitím co se bude vařit rizoto, očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.
-
Na troše olivového oleje je orestujte doměkka. Osolte a opepřete dle chuti.
-
Hotové rizoto nalijte do talířů, položte na něj filety makrely, dozdobte ho špenátem a klíčky a nakonec přidejte plátky žampionů. Ihned servírujte.
Krémové rizoto s pyré z topinamburů, s restovanými žampiony a uzenou makrelou Zdroj: Kateřina Jašková
Krémové rizoto s pyré z topinamburů, s restovanými žampiony a uzenou makrelou Zdroj: Kateřina Jašková
Další recepty na voňavé rizoto:
Nebo co takové krémové dýňové rizoto podle našeho videoreceptu?
Kompletní recept najdete ZDE