archiv Alriso

Italské rizoto s mušlemi a rukolovým pestem

Moje hodnocení
3x

Krémové italské rizoto je báječný základ pro spoustu různých chutí. Zkuste třeba výtečnou kombinaci vyloupaných slávek s pikantním pestem z rukoly z pražské restuarce Alriso.

1 porce
30 minut
italská

Risotto

  • šalotka 10 g
  • máslo 15 g
  • olej na smažení 10 g
  • hovězí vývar 300–400 ml
  • rýže carnaroli 100 g
  • vyloupané slávky (můžou být i mražené – nechte je před přípravou povolit) 90 g
  • bílé víno, nejlépe Chardonnay 100 ml
  • parmazán 20 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Pesto

Postup přípravy

  1. PESTO: Na pánvi opražte nasucho mandle. Do mixéru nalijte olivový olej a k němu přidejte čistou a osušenou rukolu a lehce vše rozmixujte. Do mixéru ke směsi přidejte stroužek česneku, parmazán a nasucho opražené mandle a opět krátce promixujte – rukolové pesto je hotové.
  2. RIZOTO: Nakrájejte nájemno šalotku a orestujte ji na oleji dozlatova.
  3. Až bude šalotka hotová, přilijte bílé víno a nechte ho zredukovat.
  4. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidejte rýži carnaoli, zalijte půlkou horkého hovězího vývaru a vařte 15 minut.
  5. Zhruba v polovině vaření přilijte druhou půlku vývaru a vařte dál, občas rizoto promíchejte.
  6. Zvlášť na pánvi lehce orestujte slávky na troše oleje a na posledních 5 minut je přidejte je do rizota.
  7. Jakmile bude rýže uvařená (al dente), přidejte k ní nastrouhaný parmazán s máslem a důkladně promíchejte, až se vytvoří krémová konzistence.
  8. Naservírujte rizoto na talíř a ozdobte ho trochou rukolového pesta.

Bezlepková kuchyně a italská oáza na Betlémském náměstí

Pizza, těstoviny, rizoto, tiramisu. Většina z těchto receptů se neobejde bez pšeničné mouky obsahující lepek. Aby nemuseli lidé vyhýbající se mu dělat kompromisy nebo zanevřít na italské podniky, rozhodla se restaurace Alriso Risotteria Italiana připravovat všechna jídla výhradně z bezlepkové mouky. To vše bez kompromisů v chutích.

V létě stojí před restaurací zahrádka jako přenesená z Itálie. Interiér samotné restaurace je rozdělen na dvě části, horní a spodní, jež evokuje italský sklípek vykládaný kamením a dekorovaný lahvemi vína. Na uvítanou dostanete rýžový chléb s olivovým olejem, jak je na Apeninském poloostrově dobrým zvykem. V Alriso se budete cítit jako v pravé Itálii, aniž byste opustili srdce České republiky.

ALRISO, Betlémské náměstí 11, Praha 1

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Alriso


Přečtěte si také

Recepty