Suroviny
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- červená cherry rajčata 250 g
- olivový olej 3 lžíce
- máslo 4 lžíce
- rajský protlak 70 g
- sušená bazalka 1 lžička
- oregano 1 lžička
- rýže arborio (nebo carnaroli) 250 g
- bílé víno (suché) 100 ml
- zeleninový vývar 1 litr
- parmazán 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo a cherry rajčátka omyjte a rozpulte.
- V pánvi s hlubším dnem rozehřejte olej a na mírném stupni na něm opékejte cibuli 5 až 8 minut, aby zesklovatěla. Přidejte česnek a 2 lžíce másla a opékejte dalších 30 vteřin na mírném stupni.
- Poté zvyšte teplotu a do směsi vmíchejte rajčatový protlak, bazalku a oregano a opékejte 1 až 2 minuty. Vsypte rýži a opékejte další 1 minutu na středním stupni. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak přilijte 200 ml vývaru, přidejte r cherry rajčátka a vařte na mírném až středním stupni, dokud se vývar téměř nevstřebá. Poté přilijte dalších 100–200 ml vývaru a ve vaření pokračujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete všechen vývar (vždy nechte část vývaru vstřebat a následně přilijte dalších 100–200 ml). Celý proces potrvá 20–25 minut.
- Jakmile spotřebujete veškerý vývar a rýže je uvařená, stáhněte pánev z plamene a do směsi zamíchejte zbylé máslo a 80 g jemně nastrouhané parmazánu. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Hotové rizoto rozdělte do talířů, každou porci posypte zbylým najemno nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.
Vyzkoušejte další recepty z voňavých čerstvých rajčat
Připravte letní italské rizoto s cuketou podle receptu Emanuela Ridiho