30 minut v kuchyni

Italské rajčatové rizoto s bazalkou a parmazánem

Moje hodnocení
1x

Italské rizoto je stejně variabilní jako pizza, přimíchat do něj můžete téměř cokoliv a vždy bude dokonalé. V tomto případě přebírají vedení sladká cherry rajčátka a nakyslý rajčatový protlak, který zjemní pořádná porce parmazánu.

4 porce
45 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo a cherry rajčátka omyjte a rozpulte.
  2. V pánvi s hlubším dnem rozehřejte olej a na mírném stupni na něm opékejte cibuli 5 až 8 minut, aby zesklovatěla. Přidejte česnek a 2 lžíce másla a opékejte dalších 30 vteřin na mírném stupni.
  3. Poté zvyšte teplotu a do směsi vmíchejte rajčatový protlak, bazalku a oregano a opékejte 1 až 2 minuty. Vsypte rýži a opékejte další 1 minutu na středním stupni. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak přilijte 200 ml vývaru, přidejte r cherry rajčátka a vařte na mírném až středním stupni, dokud se vývar téměř nevstřebá. Poté přilijte dalších 100–200 ml vývaru a ve vaření pokračujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete všechen vývar (vždy nechte část vývaru vstřebat a následně přilijte dalších 100–200 ml). Celý proces potrvá 20–25 minut.
  4. Jakmile spotřebujete veškerý vývar a rýže je uvařená, stáhněte pánev z plamene a do směsi zamíchejte zbylé máslo a 80 g jemně nastrouhané parmazánu. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  5. Hotové rizoto rozdělte do talířů, každou porci posypte zbylým najemno nastrouhaným parmazánem a ihned podávejte.

Vyzkoušejte další recepty z voňavých čerstvých rajčat

Připravte letní italské rizoto s cuketou podle receptu Emanuela Ridiho

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

30 minut v kuchyni

Tým autorů 30 minut v kuchyni

Nejprve trio Jíme zdravě vyvrátilo zažitý stereotyp, že zdravé jídlo nemůže být chutné a teď boří další překážky domácího vaření, a sice že zabere spoustu času. První kuchařka ze stejnojmenného projektu 30 minut v kuchyni ukazuje, že na přípravu jídla vám stačí půlhodina a než se pokrm upeče, podusí či uvaří, můžete se věnovat čemukoliv jinému. Vybrat si můžete z 95 receptů v šesti kapitolách – Snídaně, Polévky, Hlavní jídla, Pohoštění, Pečení a Nápoje. Všechny spojuje jednoduchá příprava, dostupné a levné suroviny a skvělá, nekomplikovaná chuť. Ať s vařením začínáte, nebo hledáte obměnu svého repertoáru či tipy pro každodenní teplé večeře, v této srozumitelné knize najdete spoustu lahodné inspirace.

30minutvkuchyni.cz


Přečtěte si také

Recepty