Akademie kvality

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Moje hodnocení
2x

Sezona medvědího česneku se pomalu chýlí ke konci a na čerstvé lístky si budeme muset počkat zase do příštího jara. Důstojné rozloučení s výraznou bylinkou obstará lahodná krémová polévka s křupavými krutony a ochuceným olejem.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory a cibuli nakrájejte na menší kostičky.
  2. Orestujte na 100 g másla, zalijte zeleninovým vývarem a vařte alespoň 20 minut do změknutí brambor.
  3. Přidejte smetanu, medvědí česnek a krátce provařte.
  4. Polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky, rozložte je na plech, přidejte zbytek másla, rozmarýn, osolte, opepřete. A pečte v troubě dozlatova.
  6. Hladkolistou petržel spařte asi 30 vteřin ve vroucí vodě, poté ji slijte a dejte do mísy se studenou vodou asi na 10 minut chladnout. Znovu slijte a petržel dejte do mixéru, přilijte asi 2 lžíce oleje a promixujte dohladka. Pak přilijte zbytek oleje a špetku soli a ještě jednou pořádně promixujte. Přeceďte přes jemné síto vyložené plátýnkem. Bylinkovým olejem zakápněte hotovou polévku. Zbylý olej skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Můžete přidat také několik kapek citronové šťávy, která krému dodá svěží chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na krutonky přidat strouhaný sýr a nechat jej rozpustit. Pokud nejste příznivcem krutonů, nabídněte si k polévce chléb nebo grilovaný toust.

Vyzkoušejte i další krémové polévky v barvě jara

Inspirujte se také receptem na smetanovou pórkovou polévku a připravte ji podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty