Suroviny
- brambory 200 g
- cibule 100 g
- medvědí česnek 300 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- máslo 140 g
- toustový chléb 4 krajíce
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
- rostlinný olej (např. slunečnicový) 300 ml
Postup přípravy
- Oloupané brambory a cibuli nakrájejte na menší kostičky.
- Orestujte na 100 g másla, zalijte zeleninovým vývarem a vařte alespoň 20 minut do změknutí brambor.
- Přidejte smetanu, medvědí česnek a krátce provařte.
- Polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
- Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky, rozložte je na plech, přidejte zbytek másla, rozmarýn, osolte, opepřete. A pečte v troubě dozlatova.
- Hladkolistou petržel spařte asi 30 vteřin ve vroucí vodě, poté ji slijte a dejte do mísy se studenou vodou asi na 10 minut chladnout. Znovu slijte a petržel dejte do mixéru, přilijte asi 2 lžíce oleje a promixujte dohladka. Pak přilijte zbytek oleje a špetku soli a ještě jednou pořádně promixujte. Přeceďte přes jemné síto vyložené plátýnkem. Bylinkovým olejem zakápněte hotovou polévku. Zbylý olej skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Můžete přidat také několik kapek citronové šťávy, která krému dodá svěží chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na krutonky přidat strouhaný sýr a nechat jej rozpustit. Pokud nejste příznivcem krutonů, nabídněte si k polévce chléb nebo grilovaný toust.
Vyzkoušejte i další krémové polévky v barvě jara
Inspirujte se také receptem na smetanovou pórkovou polévku a připravte ji podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE