Vaříme beze zbytku

Krémová polévka z celých kedluben s vajíčkem

Moje hodnocení
4x

Máslové a jemné kedlubny se v polévce promění v hedvábně lehký krém. Nať není třeba odřezávat, naopak poslouží v polévce nebo ji použijte jako základ pesta nebo omáčky na těstoviny.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kedlubnu očistěte a nakrájejte na kostičky, nať nahrubo. Mrkev očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte za občasného míchání 2 minuty. Přidejte kedlubnu a mrkev a restujte na středním stupni ještě 10 minut. Osolte.
  3. Zeleninu zalijte vývarem nebo vodou, přihoďte nasekanou nať, podle potřeby osolte a povařte do změknutí. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, zjemněte smetanou a dochuťte pepřem a citronovou šťávou.
  4. Polévku posypte nasekaným koprem či pažitkou a podávejte s vařeným vejcem.
PRIMA TIP: Polévka bude sametově hebká, když s kedlubnami uvaříte i dvě brambory. Obsažený škrob ji zahustí a zjemní.

Vyzkoušejte i další recepty s křehkou kedlubnou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty