Suroviny
- hladkolistá petržel 500 g (asi 4 svazky)
- Máslo 3 lžíce
- česnek nakrájený na plátky 2 stroužky
- cibule nakrájená na plátky 1 ks
- drůbeží vývar 1 litr
- Smetana 250 ml
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý nastrouhaný křen k podávání
Článek
13 jarních polévek aneb Zelený restart
Jaro je v plném proudu a všude venku září sytá zelená barva. Čerstvá tráva, světle zelené lístky na stromech, všechno se zelená a stejně tak by se měl zelenat i náš talíř!
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu, vložte petržel a vařte 30 vteřin až 1 minutu, aby měla zářivě zelenou barvu a zvláčněla. Sceďte ji a vložte do mísy s ledovou vodou, aby si uchovala barvu. Pak ji sceďte a nasekejte nahrubo.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli, osolte, opepřete a smažte za promíchávání asi 6 minut, až cibule zvláční. Vlijte vývar a smetanu a uveďte do mírného varu. Povařte asi 20 minut, pak přidejte petržel, osolte a opepřete.
- Polévku rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou. Pokud chcete, můžete ji protlačit přes síto, aby byla hodně hladká. Pak ji rozdělte do talířů nebo misek a doplňte čerstvě nastrouhaným křenem.