Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svěží krémová polévka z cukety a hrášku
Sladký hrášek a svěží cuketa se perfektně doplňují. Cuketu oloupejte a slupku přidejte do polévky až v samém závěru, předá jí tak sytě zelenou barvu. Hrášek můžete použít čerstvý, ale pokud se vám nechce loupat, mražený bude fungovat stejně skvěle.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- cuketa 500 g
- větší žlutá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana na vaření 200 ml
- čerstvě vyloupaný hrášek (nebo mražený) 300 g
- citronová šťáva podle chuti
- slunečnicová semínka 1 hrst
- čerstvý koriandr 2 větší hrsti
- strouhaný parmazán 30 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cuketu oloupejte a dužinu nakrájejte na větší kostky. Slupku ponechte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cuketu a cibuli a opékejte je dozlatova asi 5–7 minut. Přidejte česnek a restujte 1 minutu. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, až cuketa změkne.
- Přilijte smetanu, přidejte hrášek a cuketovou slupku, zakápněte citronovou šťávou a vařte 2 minuty.
- Mezitím opražte nasucho semínka, trvá to asi 3–5 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka. Koriandr nasekejte nahrubo, vsypte do polévky a ještě promixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte posypanou opečenými semínky, strouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Smetanu z kravského mléka vyměňte za sójovou nebo kokosovou. Polévka získá zajímavou vůni a svěží chuť.
Další ukázkové lehké recepty z nové kuchařky My Cooking Diary 2 najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
My Cooking Diary 2
Když se Kateřina Lustigová alias Kačí odstěhovala v 19 letech od rodičů se svým přítelem Adamem do vlastní domácnosti, začala se učit vařit a své pokusy a pokroky dokumentovala na Facebooku. Postupem doby přidala blog My Cooking Diary a nejoblíbenější recepty shrnula ve své první stejnojmenné kuchařce. Navazuje na ní svou druhou knihou, ve které představuje stovku vyzkoušených a jednoduchých receptů na každý den, od snídaně po večeři. Převládají jídla vegetariánská, ale na své si přijdou i milovníci masa a tradiční české kuchyně, i když inspirace ze zahraničních cest se do mnoha z nich také vloudila.