Suroviny
- cuketa 500 g
- cibule (větší žlutá ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana na vaření 200 ml
- hrášek (čerstvě vyloupaný nebo mražený) 300 g
- citronová šťáva (podle chuti)
- slunečnicová semínka 1 hrst
- koriandr (čerstvý ) 2 větší hrsti
- strouhaný parmazán 30 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cuketu oloupejte a dužinu nakrájejte na větší kostky. Slupku ponechte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cuketu a cibuli a opékejte je dozlatova asi 5–7 minut. Přidejte česnek a restujte 1 minutu. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, až cuketa změkne.
- Přilijte smetanu, přidejte hrášek a cuketovou slupku, zakápněte citronovou šťávou a vařte 2 minuty.
- Mezitím opražte nasucho semínka, trvá to asi 3–5 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka. Koriandr nasekejte nahrubo, vsypte do polévky a ještě promixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte posypanou opečenými semínky, strouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Smetanu z kravského mléka vyměňte za sójovou nebo kokosovou. Polévka získá zajímavou vůni a svěží chuť.
Svěží krémová polévka z cukety a hrášku Zdroj: My Cooking Diary