Kateřina Saint Germain

Svěží krémová polévka z cukety a hrášku

Moje hodnocení
10x

Sladký hrášek a svěží cuketa se perfektně doplňují. Cuketu oloupejte a slupku přidejte do polévky až v samém závěru, předá jí tak sytě zelenou barvu. Hrášek můžete použít čerstvý, ale pokud se vám nechce loupat, mražený bude fungovat stejně skvěle.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • cuketa 500 g
  • větší žlutá cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • zeleninový vývar 700 ml
  • smetana na vaření 200 ml
  • hrášek (čerstvě vyloupaný hrášek (nebo mražený)) 300 g
  • citronová šťáva podle chuti
  • slunečnicová semínka 1 hrst
  • čerstvý koriandr 2 větší hrsti
  • strouhaný parmazán 30 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Cuketu oloupejte a dužinu nakrájejte na větší kostky. Slupku ponechte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cuketu a cibuli a opékejte je dozlatova asi 5–7 minut. Přidejte česnek a restujte 1 minutu. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, až cuketa změkne.
  3. Přilijte smetanu, přidejte hrášek a cuketovou slupku, zakápněte citronovou šťávou a vařte 2 minuty.
  4. Mezitím opražte nasucho semínka, trvá to asi 3–5 minut.
  5. Polévku rozmixujte dohladka. Koriandr nasekejte nahrubo, vsypte do polévky a ještě promixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte posypanou opečenými semínky, strouhaným parmazánem.

PRIMA TIP: Smetanu z kravského mléka vyměňte za sójovou nebo kokosovou. Polévka získá zajímavou vůni a svěží chuť.

Další ukázkové lehké recepty z nové kuchařky My Cooking Diary 2 najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Saint Germain

My Cooking Diary Kateřina Saint Germain

Když se Kateřina Lustigová alias Kačí odstěhovala v 19 letech od rodičů se svým přítelem Adamem do vlastní domácnosti, začala se učit vařit a své pokusy a pokroky dokumentovala na Facebooku. Postupem doby přidala blog My Cooking Diary a nejoblíbenější recepty shrnula ve své první stejnojmenné kuchařce. Navazuje na ní svou druhou knihou, ve které představuje stovku vyzkoušených a jednoduchých receptů na každý den, od snídaně po večeři. Převládají jídla vegetariánská, ale na své si přijdou i milovníci masa a tradiční české kuchyně, i když inspirace ze zahraničních cest se do mnoha z nich také vloudila.

www.mycookingdiary.cz


Přečtěte si také

Recepty