Krutony
- chléb (kváskový ) 8 krajíců
- sušený česnek (může být i medvědí)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Polévka
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- pórek (zelená část) 1/2 ks
- květák 1 menší hlávka
- brokolice 1/2 hlávky
- voda (nebo zeleninový vývar) 1,4 litru
- brambory (menší ) 3 ks
- muškátový květ (nebo oříšek) 1 větší špetka
- smetana ke šlehání
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Starší kváskový chléb (nebo chleba typu Šumava) nakrájejte i s kůrkou na cca 1-1,5cm kostičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, posypte solí, pepřem a sušeným česnekem a zakapejte olivovým olejem. Lehce promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy. V troubě předehřáté na 190 stupňů pečte asi 10 minut dozlatova a dokřupava.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky a pórek na kousky dosklovata.
- Poté přidejte květák a brokolici natrhané na malé růžičky (košťál nakrájejte na plátky a přihoďte také). Asi minutu restujte a potom přilijte vodu nebo vývar.
- Přidejte oloupané brambory nakrájené na malé kostičky, osolte, opepřete a dochuťte mletým muškátovým květem nebo oříškem. Vařte 15 minut, poté z polévky vylovte pár růžiček květáku a prokolice na ozdobu.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a případně dochuťte.
- Nandejte na talíře, vložte pár růžiček, zakápněte lžičkou šlehačky a podávejte s chlebovými krutony.
Vyzkoušejte recept na výtečnou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE