Suroviny
- semínka (60 g slunečnicových, 60 g sezamu, 80 g lnu, 60 g semínek tykve, 40 g chia) 300 g
- žitná mouka 70 g
- kvásek 1 lžíce
- med 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- olivový olej 1 lžička
- voda 250 g
- směs koření (římský kmín, kurkuma, koriandr, fenykl, chilli, zázvor) 1 lžička
Postup přípravy:
- Do mísy nasypte veškerá semínka, přidejte vodu s kváskem, mouku, med, olej, sůl a koření a lžící vše pořádně promíchejte. Vznikne poměrně řídké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte na lince stát půl hodiny.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dva plechy a za pomoci dlouhého nože nebo stěrky rozetřete na tenkou vrstvu, ale opravdu tenkou a pokud možno na stejnoměrnou tloušťku.
- Pomocí nože těsto nakrájejte na malé čtverečky. Plechy dejte do předehřáté trouby na 150 °C a pečte zhruba půl hodiny. Plechy vyndejte z trouby a nechte úplně zchladnout.
- Poté opatrně krekry otočte, aby pečicí papír byl nahoře, a opatrně sundejte (občas se přilepí).
- Pokud se vám krekry zdají měkké, dejte je volně na plech a ještě do trouby na zhruba 5 minut.
Chcete si připravit další skvělou chuťovku k vínu? Upečte si focacciu podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Focaccia
Nebo tu máte další recepty na zajímavé krekry a tyčinky: