Suroviny
- listové těsto 1 balení
- mák (celý ) 1 hrst
- vejce 1 ks
- avokádo (zralá ) 3 ks
- rajčata 2 ks
- červená cibule (malá ) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- limetka 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejdříve předehřejte troubu na 170 °C. Mezitím vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte dozlatova (3–5 minut).
- Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit quacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo zbavené slupky pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Pokud budete quacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.
Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.