zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy
Autor: České ghíčko Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy

Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy

Hodnoceno: 8x
Pravou vánoční atmosféru pomůžou vytvořit i tradiční dobroty. Znáte třeba staročeskou sakrajdu? Tenhle perníkový závin s povidly a ořechy nesměl kdysi chybět na žádném vánočně prostřeném stole.
do 1 hodiny
2 ks porce

reklama

Postup

  1. V robotu s hnětačem připravte těsto: mouku prosejte, přidejte sodu, koření a cukr. 
  2. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, přidejte tekutý med, rozpuštěné ghíčko a rum.
  3. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici přes noc odležet.
  4. Druhý den těsto rozdělte na dva díly, z nichž vyválejte dvě placky asi 5 mm silné. 
  5. Potřete je povidly a posypejte ořechy. Každou placku zabalte jako závin a potřete rozšlehaným vejcem. 
  6. Záviny otočte na plechu spojem dolů a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou. 
  7. Nechte je vychladnout a krájejte na plátky.

PRIMA TIP: Pro přípravu sakrajdy, ale i vánočního cukroví a dalších dezertů vyzkoušejte Ghí speciál skořice s vanilkou – pečivo bude nejen jemné a vláčné, ale bude i krásně vonět! 

Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy
Autor: České ghíčko Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy

reklama