České ghíčko

Staročeská sakrajda – perníkový závin s povidly a ořechy

Moje hodnocení
10x

Pravou vánoční atmosféru pomůžou vytvořit i tradiční dobroty. Znáte třeba staročeskou sakrajdu? Tenhle perníkový závin s povidly a ořechy nesměl kdysi chybět na žádném vánočně prostřeném stole.

2 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • hladká mouka 300 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor)
  • moučkový cukr (cukr moučka) 200 g
  • med 2 lžíce
  • sůl (vejce) 1 ks
  • přepuštěné máslo ghí 70 g
  • olej (rum) 1 lžíce
  • mléko 1 lžíce
  • švestková povidla 300 g
  • nasekané vlašské ořechy 200 g

Postup přípravy

  1. V robotu s hnětačem připravte těsto: mouku prosejte, přidejte sodu, koření a cukr.
  2. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, přidejte tekutý med, rozpuštěné ghíčko a rum.
  3. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici přes noc odležet.
  4. Druhý den těsto rozdělte na dva díly, z nichž vyválejte dvě placky asi 5 mm silné.
  5. Potřete je povidly a posypejte ořechy. Každou placku zabalte jako závin a potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Záviny otočte na plechu spojem dolů a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou.
  7. Nechte je vychladnout a krájejte na plátky.

PRIMA TIP: Pro přípravu sakrajdy, ale i vánočního cukroví a dalších dezertů vyzkoušejte Ghí speciál skořice s vanilkou – pečivo bude nejen jemné a vláčné, ale bude i krásně vonět!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

České ghíčko


Přečtěte si také

Recepty