Suroviny
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 1 lžička
- perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor)
- moučkový cukr 200 g
- med 2 lžíce
- vejce 1 ks
- přepuštěné máslo (ghí) 70 g
- rum 1 lžíce
- mléko 1 lžíce
- švestková povidla 300 g
- vlašské ořechy (nasekané ) 200 g
Postup přípravy
- V robotu s hnětačem připravte těsto: mouku prosejte, přidejte sodu, koření a cukr.
- V jiné nádobě rozšlehejte vejce, přidejte tekutý med, rozpuštěné ghíčko a rum.
- Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici přes noc odležet.
- Druhý den těsto rozdělte na dva díly, z nichž vyválejte dvě placky asi 5 mm silné.
- Potřete je povidly a posypejte ořechy. Každou placku zabalte jako závin a potřete rozšlehaným vejcem.
- Záviny otočte na plechu spojem dolů a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou.
- Nechte je vychladnout a krájejte na plátky.
PRIMA TIP: Pro přípravu sakrajdy, ale i vánočního cukroví a dalších dezertů vyzkoušejte Ghí speciál skořice s vanilkou – pečivo bude nejen jemné a vláčné, ale bude i krásně vonět!
Vyzkoušejte také tradiční recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE