Suroviny
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
 - vejce 2 ks
 - hladká mouka 500 g + na podsypání
 - prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů) 1/2 balení
 - ocet (klasický ) 2 lžíce
 - sůl špetka
 
Náplň
- jablka (středně velká ) 6 ks
 - vlašské ořechy (nasekané ) 2 hrsti
 - třtinový cukr (podle sladkosti jablek) 2–4 lžíce
 - mletá skořice 1 lžíce
 - strouhanka (na podsypání)
 - vejce (vyšlehané vejce na pomazání)
 - moučkový cukr (na posypání)
 
    
    
Postup přípravy
- Vyšlehejte v robotu smetanu s vejci. Postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solí a vmíchejte ocet.
 - Propracujte těsto. Nemělo by být tekuté, ani moc hutné, prostě tak akorát pružné. Já ho ještě propracovávám rukama. Pak těsto přendejte do potravinářského sáčku a nechte v ledničce 30 minut odpočinout.
 - Mezitím omyjte jablka, zbavte je jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na menší kousky. Přendejte do mísy. Přidejte nasekané ořechy, cukr a skořici a promíchejte. Rozehřejte troubu na 180 °C.
 - Vyndejte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři stejně velké díly a jeden po druhém vyválejte do oválného tvaru.
 - Okraje nařízněte nožem, střed zlehka posypte strouhanka a vyskládejte na něj směs z jablek. Postupně přeložte konce těsta (prameny) tak, aby závin držel pohromadě.
 - Záviny přendejte na plech, pomažte vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova asi 20 až 25 minut. Průběžně hlídejte a případně ještě potřete. Hotové záviny dejte i s plechem na mřížku vychladnout a teprve poté zasypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.