Makový závin s višněmi

Moje hodnocení
1x

Závin ke kávě nemusí být nutně jen z jablek a ořechů. Jako skvělá kombinace se osvědčily višně s mákem, tak s chutí do toho!

1 porce
30 minut

Suroviny

  • listové těsto 1 balení (300 g)
  • mléko 150 ml
  • mletý mák 80 g
  • povidla 1 lžíce
  • špetka nardceného hřebíčku
  • namleté piškoty 80 g
  • moučkový cukr 1 lžíce
  • tuzemák 1 lžíce
  • vypeckované višně (klidně mražené)
  • vejce 1 ks
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • šlehačka k podávání

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem.
  2. Do ní přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.
  3. Makovou směs nechte zcela vychladnout. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo! Troubu předehřejte na 200 °C.
  4. Listové těsto rozkrojte na půl. Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
  5. Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
  7. Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých višní s cukrem a troškou vody se škrobem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty