Makový závin s višněmi
Zdroj: Coolinářka
Makový závin s višněmi
Zdroj:
Coolinářka
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem.
-
Do ní přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem.
-
Makovou směs nechte zcela vychladnout. To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo! Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Listové těsto rozkrojte na půl. Každou část rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníku. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
-
Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
-
Nyní závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
-
Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení ho nechte trochu zchladnout a podávejte ho s ušlehanou šlehačkou. Můžete ho ještě přelít omáčkou ze svařených zbylých višní s cukrem a troškou vody se škrobem.
Makový závin s višněmi 2
Zdroj: Coolinářka
Makový závin s višněmi 2
Zdroj:
Coolinářka