archiv Náš modrý mák

Rychlý makový závin

Moje hodnocení
2x

Nestíháte? Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem. 

12 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • cukr krupice 6 lžic
  • jemně mletý mák 200 g
  • mléko 500 ml
  • povidla 2 lžíce
  • listové těsto 1 balíček (330 g)
  • vejce 1 ks

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte náplň. Mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut. Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte.
  2. Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte.
  3. Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C přibližně 30 minut.

PRIMA TIP: Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Náš modrý mák


Přečtěte si také

Recepty