Těsto:
- máslo 250 g
- hladká mouka 280 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 2 ks
- kefír 120 ml
Náplň:
- hruška 8 ks
- citronová šťáva 1/2 plodu
- třtinový cukr 2 lžíce
- ostružiny 100 g
- strouhaný perník 80 g
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy:
- Změklé máslo nakrájejte na kousky a vložte do mísy. Přisypte mouku, špetku soli, žloutky, kefír a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odležet v chladu přes noc.
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, přidejte cukr a ostružiny a zlehka promíchejte.
- Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na tenčí obdélníkový plát. Do středu každého plátu nasypte strouhaný perník, na který rozložte vždy polovinu ovocné náplně.
- Zabalte do závinů a přeneste je na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 40 minut dozlatova.
Kdo spíš holduje jablečnému štrúdlu, může si pustit tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Nebo mrkněte na další recepty s hruškami: