Suroviny
- moučkový cukr 100 g
- vejce 3 ks
- máslo 100 g
- polohrubá mouka 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/4 balíčku
- kakao 50 g
- zakysaná smetana 100 g
- hořká čokoláda (nastrouhaná) 50 g
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
- Cukr, žloutky a máslo utřete do pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh a smíchejte s pěnou. Pak přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem a poté přidejte zakysanou smetanu a nastrouhanou čokoládu.
- Vše dobře promíchejte a naplňte do formy na beránka, kterou předem vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, pak vyklopte na kovovou mřížku a nechte vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujte.
Nepečete na Velikonoce beránka? Pusťte si videorecept s postupem, jak upéct mazanec
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec
Nebo překvapte rodinu další velikonoční sladkostí: