Suroviny
- hladká mouka (typu 00) 500 g + na poprášení
- máslo (změklé ) 60 g
- cukr krupice 75 g
- mletá skořice 1 špetka
- anýz (mletý ) 1 špetka
- fenykl (mletý ) 1 špetka
- sušené rozinky 1 hrst
- mléko 150 ml
- pomerančová kůra (nastrouhaná,bio) z 1 pomeranče
- droždí 15 g
- voda (vlažná ) 150 ml
- vejce natvrdo (a obarvená načerveno) 3 ks
- vejce (rozšlehané,na potření) 1 ks
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Mouku vsypte do velké mísy se všemi dalšími přísadami kromě droždí, vody a vajec. Moučnou směs krátce promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě, vlijte k mouce a propracujte na měkké těsto.
- Vyklopte ho na pomoučněnou plochu a prohněťte, až bude hezky tvárné. Dejte ho zpátky do mísy a nechte 1 hodinu odpočívat a kynout.
- Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte do válečku asi 55 cm dlouhého. Spleťte, resp. stočte je, konce zastrčte pod cop, položte na plech a nechte ještě 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Pletenec potřete rozšlehaným vajíčkem a doprostřed pěkně usaďte červená vejce. Vložte do trouby a pečte 25 minut, pak přesuňte na drátěnou mřížku k vychladnutí.
PRIMA TIP: Lambropsomo, tak se v řečtině jmenuje tohle velikonoční pečivo, ať už má jakýkoliv tvar. Lambro znamená jasný či zářivý, ale ve spojení s Velikonocemi se vztahuje ke Květné neděli. Je to také oblíbené mužské (Lambros) i ženské (Lambrini) křestní jméno. Kyperští Řekové lambropsomo ochucují práškovou pryskyřicí z lentišku, mastichou (mastix) a mahlebem, což jsou mletá jádra višně turecké aneb mahalebky. Obojí se dá sehnat přes internet, ale náhrada v podobě fenylu a anýzu bude asi přístupnější.
Řecký velikonoční cop z kynutého těsta s vejci natvrdo Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD