redakce Prima FRESH

Řecký velikonoční cop z kynutého těsta s vejci natvrdo

Moje hodnocení
9x

V pravoslavném náboženství jsou Velikonoce zdaleka nejvýznamnějšími svátky roku a samozřejmě k nim patří také typické kynuté pečivo. To řecké vždy zdobí vejce obarvená načerveno (symboly Kristovy krve), je spletené do copu a často tvoří věnec. Kyperští Řekové si oblíbili tvar připomínající naši vánočku, ale stáčí se jen ze dvou, někdy ze tří, pramenů.

1 porce
60 minut
řecká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku vsypte do velké mísy se všemi dalšími přísadami kromě droždí, vody a vajec. Moučnou směs krátce promíchejte. Droždí rozpusťte ve vodě, vlijte k mouce a propracujte na měkké těsto.
  2. Vyklopte ho na pomoučněnou plochu a prohněťte, až bude hezky tvárné. Dejte ho zpátky do mísy a nechte 1 hodinu odpočívat a kynout.
  3. Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dva díly a každý vyválejte do válečku asi 55 cm dlouhého. Spleťte, resp. stočte je, konce zastrčte pod cop, položte na plech a nechte ještě 1 hodinu kynout na teplém místě.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Pletenec potřete rozšlehaným vajíčkem a doprostřed pěkně usaďte červená vejce. Vložte do trouby a pečte 25 minut, pak přesuňte na drátěnou mřížku k vychladnutí.

PRIMA TIP: Lambropsomo, tak se v řečtině jmenuje tohle velikonoční pečivo, ať už má jakýkoliv tvar. Lambro znamená jasný či zářivý, ale ve spojení s Velikonocemi se vztahuje ke Květné neděli. Je to také oblíbené mužské (Lambros) i ženské (Lambrini) křestní jméno. Kyperští Řekové lambropsomo ochucují práškovou pryskyřicí z lentišku, mastichou (mastix) a mahlebem, což jsou mletá jádra višně turecké aneb mahalebky. Obojí se dá sehnat přes internet, ale náhrada v podobě fenylu a anýzu bude asi přístupnější.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty