Korpus
- sušenky (karamelové ) 200 g
- pekanové ořechy (mleté ) 50 g
- mrkev (jemně nastrouhaná ) 50 g
- máslo (rozpuštěné ) 40 g
Náplň
- čerstvý sýr (smetanový ) 700 g
- zakysaná smetana 200 g
- cukr krystal 150 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná) 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 3 ks
- hladká mouka 3 lžíce
Na ozdobu
- čerstvý sýr (smetanový ) 150 g
- smetana ke šlehání 30 g
- moučkový cukr (cukr moučka) 30 g
- citronová šťáva 1 lžička
- bonbony (želé bonbony (např. HARIBO Jelly Beans))
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s ořechy, mrkví a rozpuštěným máslem. Poté směs natlačte do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dejte na 10 minut předpéct.
- Připravte krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky prošlehejte sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.
- Troubu zeslabte na 150 °C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ni hlubší pekáček, do kterého nalijte vroucí vodu. Cheesecake pečte cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete. Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici.
- Sýr, smetanu, cukr moučka a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém, přendejte do sáčku s řezanou zdobící špičkou a na cheesecake ho ozdobně navrstvěte. Dozdobte želé bonbóny, jedlými květy či mrkvovými spirálkami.
Velikonoční mrkvový cheesecake s citronovou náplní a krémem 2 Zdroj: Haribo