Pistáciové velikonoční dortíky podle Petry Burianové

Moje hodnocení
2x

Sladkosti nesmí během Velikonoc chybět, stejně jako třeba vaječný likér, který není jen vánoční libůstkou. Zkuste ho zakomponovat do dnešního receptu na pistáciové dortíky, jsou oslnivé!

12 porcí
120 minut

Suroviny

Krém

  • 33% smetana 300 g
  • bílá čokoláda v peckách 150 g
  • pistáciová pasta 2 lžíce
  • vaječný likér s příchutí pistácií (např. Božkov) 2 lžíce
  • smetanový sýr 125 g

Ozdoba

  • 54% čokoláda
  • trochu vymražené vodky
  • dražé nebo marcipánová vajíčka
  • sedmikrásky
  • drcené pistácie

Postup přípravy

  1. Změklé máslo řádně vyšlehejte do pěny. Přidejte cukr a opět prošlehejte.
  2. Postupně přidejte vejce a opět našlehejte. Ořechy a brusinky nasekejte nahrubo.
  3. Promíchejte s moukou, solí a kypřicím práškem. Do našlehané hmoty přidejte likér a suchou směs.
  4. Jemně promíchejte a rozdělte do pečicích košíčků asi po 50 g. Košíčky pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 20 minut.
  5. Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvažte bílou čokoládu a odměřte pistáciovou pastu.
  6. Smetanu přiveďte těsně pod bod varu a přelijte jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promíchejte.
  7. Na závěr můžete ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjte folií a dejte do lednice aspoň na 12 hodin zaležet.
  8. Po vychladnutí celou hmotu prošlehejte, přidejte smetanový sýr a krátce ještě prošlehejte. Na vychladlé dortíky naneste pomocí ozdobné špičky krém.
  9. Do malé skleničky si nalejte trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkejte do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžete ji lehce vyjmout a položit na krém.
  10. Závěrem dekorujte dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty