Suroviny
- máslo 130 g
- hnědý cukr 130 g
- vejce 2 ks
- vaječný koňak (s příchutí pistácií (např. Božkov)) 6 lžic
- vlašské ořechy 120 g
- sušené brusinky 100 g
- polohrubá mouka 150 g
- sůl špetka
Krém
- smetana (33% ) 300 g
- bílá čokoláda (v peckách) 150 g
- pistáciová pasta 2 lžíce
- vaječný koňak (s příchutí pistácií (např. Božkov)) 2 lžíce
- smetanový sýr 125 g
Ozdoba
- čokoláda (54%)
- vodka (trochu vymražené )
- marcipán (dražé nebo marcipánová vajíčka)
- sedmikrásky
- pistácie (drcené )
Postup přípravy
- Změklé máslo řádně vyšlehejte do pěny. Přidejte cukr a opět prošlehejte.
- Postupně přidejte vejce a opět našlehejte. Ořechy a brusinky nasekejte nahrubo.
- Promíchejte s moukou, solí a kypřicím práškem. Do našlehané hmoty přidejte likér a suchou směs.
- Jemně promíchejte a rozdělte do pečicích košíčků asi po 50 g. Košíčky pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 20 minut.
- Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvažte bílou čokoládu a odměřte pistáciovou pastu.
- Smetanu přiveďte těsně pod bod varu a přelijte jí čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promíchejte.
- Na závěr můžete ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjte folií a dejte do lednice aspoň na 12 hodin zaležet.
- Po vychladnutí celou hmotu prošlehejte, přidejte smetanový sýr a krátce ještě prošlehejte. Na vychladlé dortíky naneste pomocí ozdobné špičky krém.
- Do malé skleničky si nalejte trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkejte do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžete ji lehce vyjmout a položit na krém.
- Závěrem dekorujte dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.
Pistáciové velikonoční dortíky podle Petry Burianové 2 Zdroj: Petra Burianová
Pistáciové velikonoční dortíky podle Petry Burianové 3 Zdroj: Petra Burianová