@vareniste pro Probio

Velikonoční mini mazance s rumovými rozinkami

Moje hodnocení
4x

Místo klasického mazance zkuste tyto malé mini mazanečky. Jsou rychleji upečené, dobře drží tvar a skvělou chuť jim dodají rozinky namočené v rumu.

5 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • droždí (čerstvé droždí) 15 g
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 50 g
  • mléko 100 ml
  • polohrubá mouka pšeničná bio, např. Probio 150 g
  • celozrnná mouka pšeničná jemně mletá bio, např. Probio 150 g
  • mletý muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl 1 špetka
  • rozinky naložené v rumu 2 lžíce
  • máslo 80 g
  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • vejce (vejce na potření)
  • plátky mandlí

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo.
  3. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
  4. Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
  5. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
  6. Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
  7. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

@vareniste pro Probio


Přečtěte si také

Recepty