Suroviny
- droždí (čerstvé ) 15 g
- třtinový cukr 50 g
- mléko 100 ml
- polohrubá mouka (bio, např. Probio) 150 g
- pšeničná celozrnná mouka ( jemně mletá bio, např. Probio) 150 g
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
- sušené rozinky naložené v rumu 2 lžíce
- máslo 80 g
- žloutek 2 ks
- vejce ( na potření)
- mandlové plátky
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo.
- Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
- Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
- Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
- Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.
Velikonoční mini mazance s rumovými rozinkami 2 Zdroj: PROBIO