Velikonoční kynutý věnec – nejlepší recept od Pavla Berkyho

Moje hodnocení
5x

Velikonoční kynutý věnec je variací na klasický velikonoční mazanec. Na červeno nabarvené vejce je symbolem, který zdobí sladké velikonoční moučníky z kynutého těsta v mnoha zemích, ale především v Řecku.

1 porce
120 minut

Suroviny

Velikonoční věnec a tradice

Zatímco u nás si připravujeme zejména tradiční velikonoční mazanec nebo velikonočního beránka, v Řecku hraje hlavní roli moučník z kynutého těsta. Ten nese název tsoureki, zaplétá se do věnce a zdobí se na červeno obarvenými vejci vařenými natvrdo. S těmi se pak dokonce i peče.

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte na přibližně 40 °C. Do misky dejte polovinu cukru, droždí a ohřáté mléko. Směs zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy kuchyňského robota nasypte mouku, větší špetku soli, zbylou část cukru, vejce a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce začněte hníst těsto na středním stupni a po cca 5 minutách rychlost zvyšte. Těsto míchejte až se vše pořádně propojí a těsto se začne lepit na stěny. Tento proces může trvat přibližně 10-15 minut. V průběhu hnětení směs 2- 3krát promíchejte pomocí stěrky, aby se do těsta zapracovaly všechny zbytky mouky ze stěn a dna nádoby. Správná konzistence těsta by měla být hutná a lepivá.
  3. Dno jiné čisté mísy lehce poprašte moukou a uhnětené těsto do ní přeložte. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Těsto po vykynutí vyložte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na dvě části a rukama vytvarujte na stejně dlouhé válce. Těsto je velmi jemné a hůř se s ním pracuje, proto buďte opatrní a trpěliví. Připravte si plech nebo zapékací mísu ve které budete věnec péct. Do středu plechu dejte malované vejce. Připravené válce těsta omotejte kolem vejce, jako byste pletli jednoduchou vánočku.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě 25-30 minut. 10 minut před koncem věnec potřete rozšlehaným vejcem. Po upečení věnec vytáhněte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odpočívat.
  5. A můžete servírovat. Velikonoční věnec chutná skvěle jen tak, nebo si jej můžete pro změnu namazat domácí marmeládou, máslem či je skvělý ke sklenici mléka nebo šálku kávy, čaje či kakaa.

PAVEL BERKY k receptu: “Myslím, že recepty na nádivku, beránka a mazanec jednoduše najdete všude. Proto jsem připravil recept na tento vynikající velikonoční věnec, který je krásně vláčný, jemný a nádherně Vám rozzáří jarní stůl. Můžete si jej nazdobit po svém, posypat třeba mandlemi a věřím, že stejně jako u nás rodinu či návštěvu mile překvapí.”

Podívejte se na video recept:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty