Suroviny
- hladká mouka 390 g
- plnotučné mléko 295 ml
- cukr krupice 95 g
- máslo 80 g
- sušené droždí 3 lžičky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 2 ks
- vejce natvrdo (obarvené potravinářskou barvou) 1 ks
- sůl
Velikonoční věnec a tradice
Zatímco u nás si připravujeme zejména tradiční velikonoční mazanec nebo velikonočního beránka, v Řecku hraje hlavní roli moučník z kynutého těsta. Ten nese název tsoureki, zaplétá se do věnce a zdobí se na červeno obarvenými vejci vařenými natvrdo. S těmi se pak dokonce i peče.
Postup přípravy
- Mléko ohřejte na přibližně 40 °C. Do misky dejte polovinu cukru, droždí a ohřáté mléko. Směs zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy kuchyňského robota nasypte mouku, větší špetku soli, zbylou část cukru, vejce a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce začněte hníst těsto na středním stupni a po cca 5 minutách rychlost zvyšte. Těsto míchejte až se vše pořádně propojí a těsto se začne lepit na stěny. Tento proces může trvat přibližně 10-15 minut. V průběhu hnětení směs 2- 3krát promíchejte pomocí stěrky, aby se do těsta zapracovaly všechny zbytky mouky ze stěn a dna nádoby. Správná konzistence těsta by měla být hutná a lepivá.
- Dno jiné čisté mísy lehce poprašte moukou a uhnětené těsto do ní přeložte. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Těsto po vykynutí vyložte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na dvě části a rukama vytvarujte na stejně dlouhé válce. Těsto je velmi jemné a hůř se s ním pracuje, proto buďte opatrní a trpěliví. Připravte si plech nebo zapékací mísu ve které budete věnec péct. Do středu plechu dejte malované vejce. Připravené válce těsta omotejte kolem vejce, jako byste pletli jednoduchou vánočku.
- Pečte ve vyhřáté troubě 25-30 minut. 10 minut před koncem věnec potřete rozšlehaným vejcem. Po upečení věnec vytáhněte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odpočívat.
- A můžete servírovat. Velikonoční věnec chutná skvěle jen tak, nebo si jej můžete pro změnu namazat domácí marmeládou, máslem či je skvělý ke sklenici mléka nebo šálku kávy, čaje či kakaa.
PAVEL BERKY k receptu: “Myslím, že recepty na nádivku, beránka a mazanec jednoduše najdete všude. Proto jsem připravil recept na tento vynikající velikonoční věnec, který je krásně vláčný, jemný a nádherně Vám rozzáří jarní stůl. Můžete si jej nazdobit po svém, posypat třeba mandlemi a věřím, že stejně jako u nás rodinu či návštěvu mile překvapí.”
Velikonoční kynutý věnec od Pavla Berkyho 2 Zdroj: archiv Pavel Berky
Podívejte se na video recept: