Suroviny
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 120 g
- máslo 120 g
- droždí 30 g
- žloutek 4 ks
- mléko 250 ml
- bílý jogurt 50 g
- vejce (na potření) 1 ks
- citronová kůra
- sušené rozinky (namočené alespoň na 15 minut v teplé vodě) 50 g
- mandle (mandlové lupínky) 50 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- Smíchejte prosátou hladkou a polohrubou mouku bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
- Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
- Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
- Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
- Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem 2 Zdroj: akademiekvality.cz