Najděte si recept
Na co máte chuť?

Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem
Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!
do 1,5 hodiny
1 ks porce
Suroviny (1 ks porce)
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- cukr krupice 120 g
- máslo 120 g
- droždí 30 g
- žloutky 4 ks
- mléko 250 ml
- bílý jogurt 50 g
- vejce na potření 1 ks
- citronová kůra
- rozinky (namočené alespoň na 15 minut v teplé vodě) 50 g
- mandlové lupínky 50 g
- špetka soli
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Smíchejte prosátou hladkou a polohrubou mouku bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
- Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
- Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
- Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
- Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.