reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem
Autor: akademiekvality.cz Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem

Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem

Hodnoceno: 3x
Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!
do 1,5 hodiny
1 ks porce

reklama

reklama

Postup

  1. Smíchejte prosátou hladkou a polohrubou mouku bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut). 
  2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. 
  5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky. 
  7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut. 
  8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem. 
Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem
Autor: akademiekvality.cz Výborný recept na velikonoční mazanec s jogurtem

reklama

Související témata: Velikonoce , mazanec , kynuté těsto , Sladké , Česká kuchyně