Těsto
- hladká mouka 300 g
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 1 lžíce
- voda (vlažná) 120 ml
- máslo 50 g
- hladká mouka (na pomoučení)
- moučkový cukr (na poprášení)
Náplň
- strouhanka 50 g
- jablka (větší) 8 ks
- vlašské ořechy 50 g
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 1 lžička
- sušené rozinky 50 g
- tuzemák 50 ml
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte vejce, olej a vodu a vypracujte jemné hladké těsto. V robotu použijte nástavec hnětací hák. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho 30 minut odležet v lednici.
- Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Vlašské ořechy posekejte nahrubo. Cukr smíchejte v misce se skořicí. Rozinky namočte do rumu.
- Odpočinuté těsto rozpulte a každý díl rozválejte na pomoučené pracovní desce do obdélníku o velikosti přibližně 50 x 40 cm. Snažte se vyválet co nejtenčí, až průsvitné těsto. Těsto přesuňte na pomoučenou utěrku. Vložte pod těsto ruku a vytahujte ho od středu ke krajům.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Máslo rozehřejte.
- Na každý plát těsta naneste náplň tak, aby 5 cm od kraje kratších stran obdélníku bylo prázdných. U delších stran obdélníku ponechte volné 3 cm od okraje. Těsto nejprve posypte rovnoměrně strouhankou, rovnoměrně na ni rozvrstvěte strouhaná jablka, posypte rozinkami a ořechy. Nakonec posypte skořicovým cukrem. Volné 5cm kraje těsta přeložte na náplň a pomocí utěrky plát s náplní z delší strany zaviňte. Závin opatrně přeneste na připravený plech spojem dolů.
- Záviny potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 30 až 45 minut. Upečený závin nechte zchladnout, zasypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Vyzkoušejte také šťavnatý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky