Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Sladké
Sladké
Zlatá klasika
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Zlatá klasika: Jablečný závin podle Zdeňka Pohlreicha

Jablečný závin podle Zdeňka Pohlreicha

Jablečný závin podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Zlatá klasika

  • Zavřít
Jablečný závin podle Zdeňka Pohlreicha

Jablečný závin podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Zlatá klasika

Moje hodnocení
20x

Bezesporu nejtradičnější český dezert, který korunuje štědrovečerní hostinu a s grácií se zabydlel i v kavárnách a cukrárnách, u nás, ve Vídni i v Budapešti. Jablečný závin nebo chcete-li štrúdl peče každý podle svého osvědčeného receptu, teď můžete ochutnat ten od mistra.

2 porce
120 minut
česká
Seznam.cz banner

Těsto

  • hladká mouka 300 g
  • sůl 1 špetka
  • vejce 1 ks
  • rostlinný olej 1 lžíce
  • voda (vlažná) 120 ml
  • máslo 50 g
  • hladká mouka (na pomoučení)
  • moučkový cukr (na poprášení)

Náplň

  • strouhanka 50 g
  • jablka (větší) 8 ks
  • vlašské ořechy 50 g
  • cukr krupice 60 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • sušené rozinky 50 g
  • tuzemák 50 ml

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte vejce, olej a vodu a vypracujte jemné hladké těsto. V robotu použijte nástavec hnětací hák. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho 30 minut odležet v lednici.
  2. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Vlašské ořechy posekejte nahrubo. Cukr smíchejte v misce se skořicí. Rozinky namočte do rumu.
  3. Odpočinuté těsto rozpulte a každý díl rozválejte na pomoučené pracovní desce do obdélníku o velikosti přibližně 50 x 40 cm. Snažte se vyválet co nejtenčí, až průsvitné těsto. Těsto přesuňte na pomoučenou utěrku. Vložte pod těsto ruku a vytahujte ho od středu ke krajům.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Máslo rozehřejte.
  5. Na každý plát těsta naneste náplň tak, aby 5 cm od kraje kratších stran obdélníku bylo prázdných. U delších stran obdélníku ponechte volné 3 cm od okraje. Těsto nejprve posypte rovnoměrně strouhankou, rovnoměrně na ni rozvrstvěte strouhaná jablka, posypte rozinkami a ořechy. Nakonec posypte skořicovým cukrem. Volné 5cm kraje těsta přeložte na náplň a pomocí utěrky plát s náplní z delší strany zaviňte. Závin opatrně přeneste na připravený plech spojem dolů.
  6. Záviny potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 30 až 45 minut. Upečený závin nechte zchladnout, zasypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

Vyzkoušejte také šťavnatý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Naprosto nejlepší recepty na sladké záviny a štrúdly

Zlatá klasika

Zdroj receptu

Zlatá klasika

Zdeněk Pohlreich Zlatá klasika

Populární šéfkuchař a nestor české kuchyně se rozhodl představit její krásu ve vší pestrosti, a tak vybral ikonické recepty a velmi srozumitelně je popsal tak, aby je doma zvládl i ten, kdo dosud uvařil jen čaj. A protože už přes 30 let žijeme v globalizovaném světě, přidal i oblíbené světové recepty z Asie, Ameriky, Řecka, Chorvatska nebo Itálie. Pokud začínáte vařit a chcete mít jistotu skvělého výsledku, Zdeněk vás nezklame. Dobře totiž ví, co z restauračních lístků mizí jako první, co lidé skutečně milují a jak to fantasticky uvařit.

Vydalo nakladatelství Sevruga.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jablko rum Zdeněk Pohlreich jablečný závin štrúdl vlašský ořech skořice těsto

Návrhy pro vás

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli. Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli.

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem


Přečtěte si také

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Maso
Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli.

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Kysané zelí jako přírodní probiotikum! Naučte se poznat to, které je skutečně zdraví prospěšné

Kysané zelí jako přírodní probiotikum! Naučte se poznat to, které je skutečně zdraví prospěšné

Sladké
Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Maso
Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Sladké
Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Sladké

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli. Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli.

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva Předkrmy a chuťovky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Brali bychom i bezpodmínečné příměří, Moskva ale nechce konec války, zoufá si Zelenskyj Dávný přízrak nacismu dusí obranu Německa. Armáda nesmí zasáhnout proti ruským dronům Pohřební chudoba v Česku: Ceny posledního rozloučení rostou rychleji než důchody, říká ekonom

prima-zeny

Další zrádce odhalen: Báru prozradila unavená tvář, pomohla i ďábelská Mia Jedna z nejnáročnějších misí je tu. Na Krakovci si hráči prověří, nakolik si mohou důvěřovat Táta Vojty Kotka natočil dojemné záběry. Hubísek Kotek je celý Vojta v jeho věku

prima-zoom

Skotská vesnička a fanoušci UFO Popravil podnikatele v centru Prahy za bílého dne. Nájemný vrah Mangarov spravedlnosti nakonec unikl Slavný král prý měl 700 manželek a 300 konkubín. Poznejte skutečné fungování jeho harému

prima-fresh

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

prima-cool

V čem je stream lepší než kino? Horor s vraždícím šimpanzem má výborné recenze. První trailer je pořádně drsný Předělávka Akt X zřejmě našla „novou Scullyovou“. Seriál natočí režisér chválených Hříšníků

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Trnky, jeřabiny, mišpule i dřínky zesládnou, až když zmrznou Letošní Vánoce ovládne retro styl. Trendy budou i vintage ozdoby a velké mašle. Vysejte letničky, zasaďte strom. Užijte si podzim na zahradě a připravte ji na zimu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.