Vše Sváteční

Tažený jablečný závin podle Ivety Fabešové

Moje hodnocení
1x

Jablečný závin, nebo chcete-li štrúdl, patří mezi tradiční české moučníky a bývá klasickou tečkou po slavnostním obědě. Dá se připravovat z různých těst, ale právě to tažené je znamením zkušené hospodyně. Cukrářka Iveta Fabešová se ve své nové kuchařce inspirovala klasickými recepty od Marie Janků-Sandtnerové a nabízí kolekci svátečních receptů vhodných nejen na Vánoce.

6 porcí
120 minut
česká

Těsto

Nádivka

Postup přípravy

  1. Na vál připravte mouku, do které udělejte důlek, přilijte vlažnou vodu a přidejte máslo, sůl, vejce a umíchejte těsto. Nejprve míchejte pomocí nože a pak hněťte rukou tak dlouho, až je těsto měkké, lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu.
  2. Z těsta udělejte bochánek, který dejte na ubrus posypaný moukou a přikryjte vlažným hrncem – nádobu stačí vypláchnout horkou vodou. Hrncem přikrytý bochánek nechte asi 45 minut kynout. Těsto poté na ubrusu vyválejte a potřete rozpuštěným máslem a opatrně rukama vytáhněte.
  3. Pokračujte nádivkou. Strouhanku na másle opečte a po vychladnutí nasypejte na těsto.
  4. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Takto připravená jablka smíchejte v míse s cukrem, skořicí, hrozinkami, mandlemi a rumem. Směs rozprostřete na jednu polovinu těsta a pomocí ubrusu závin zamotejte. Plech potřete máslem a vložte na něj závin.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte asi 30 minut. Během pečení můžete štrúdl potírat rozpuštěným máslem.
  6. Upečený závin pocukrujte a podávejte ho teplý.

Necítíte se na tažené těsto? Připravte jednoduchý šťavnatý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vše Sváteční

Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová Vše Sváteční

Známá cukrářka Iveta Fabešová se rozhodla obnovit českou cukrářskou tradici a oprášila sto let staré recepty Marie Janků-Sandtnerová. Tato autorka Klasické české kuchařky a mnoha článků neúnavně propagovala domácí vaření z lokálních a sezonních surovin pro všechny rozpočty, zdravé stravování i tradiční recepty. A právě ty na cukroví Iveta Fabešová zmodernizovala a upravila na současné postupy a suroviny, abyste si prvorepublikové cukroví vychutnali v jeho celé kráse. V elegantní knize s minimalistickými fotkami se dozvíte i spoustu praktických tipů a nahlédnete do Werichovy vily, kde Iveta provozuje svoji kavárnu IF Café.

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty