Těsto
Nádivka
- strouhanka 100 g
- máslo 30 g
- jablka 750 g
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hrozinky 30 g
- sekané mandle 20 g
- rum
- máslo (na potření závinu na plechu)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Na vál připravte mouku, do které udělejte důlek, přilijte vlažnou vodu a přidejte máslo, sůl, vejce a umíchejte těsto. Nejprve míchejte pomocí nože a pak hněťte rukou tak dlouho, až je těsto měkké, lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu.
- Z těsta udělejte bochánek, který dejte na ubrus posypaný moukou a přikryjte vlažným hrncem – nádobu stačí vypláchnout horkou vodou. Hrncem přikrytý bochánek nechte asi 45 minut kynout. Těsto poté na ubrusu vyválejte a potřete rozpuštěným máslem a opatrně rukama vytáhněte.
- Pokračujte nádivkou. Strouhanku na másle opečte a po vychladnutí nasypejte na těsto.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Takto připravená jablka smíchejte v míse s cukrem, skořicí, hrozinkami, mandlemi a rumem. Směs rozprostřete na jednu polovinu těsta a pomocí ubrusu závin zamotejte. Plech potřete máslem a vložte na něj závin.
- Troubu předehřejte na 180 °C a pečte asi 30 minut. Během pečení můžete štrúdl potírat rozpuštěným máslem.
- Upečený závin pocukrujte a podávejte ho teplý.
Tažený jablečný závin podle Ivety Fabešové Zdroj: Vše Sváteční
Necítíte se na tažené těsto? Připravte jednoduchý šťavnatý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE